Prețurile benzinei și motorinei continuă să crească accelerat. Șoferii plătesc cu 15 lei în medie mai mult pentru un plin de motorină față de cât plăteau acum o lună, iar situația nu e cu mult diferită în ceea ce privește benzina. După modelul Ungariei, o asociație a transporatorilor din România cere plafonarea prețurilor carburanților. Analiștii economici vorbesc de costuri mari în ambele situații.
În doar o lună, o benzinărie OMV din Capitală a adăugat cam 50 de bani la litrul de benzină. Euronews România a urmărit situația de la jumătatea lunii mai.
Felicia Macaleț, jurnalist Euronews, pe 16 mai: Un litru de motorină costă 8,85 lei, iar cei care alimentează cu benzină vor plăti 8,10 lei per litru.
Felicia Macaleț, jurnalist Euronews, pe 1 iunie : „Două săptămâni mai tarziu, ne aflăm la aceeasi benzinărie. Astăzi, șoferii care ajung aici vor plăti pentru un litru de benzină 8,34 lei, iar cei care vor alimenta cu motorină vor achita un preț de 8,93 lei”.
Sonia Teodoriu, jurnalist Euronews, pe 14 iunie: Este o lună de când monitorizăm creșterea prețului la carburanți în această benzinărie din Capitală. Astăzi, un litru de benzină costa 8,68 lei, iar soferii care alimentează cu motorină trebuie să scoată din buzunar 9, 23 lei pe litru.
Și la alte stații de carburanți, prețurile sunt în continuă creștere. Astăzi, benzina vândută de Rompetrol costă 8,69 lei litrul, în timp ce în urmă cu două săptămâni era cu 30 de bani mai ieftină. Aceeași diferență se păstrează și în cazul motorinei.
La Mol, litrul de benzină ajunge acum la este 8,67 lei, în creștere tot cu 30 de bani în ultimele 14 zile. Tot atât a crescut și motorina.
„Cred că ar trebui să renunț să mai merg cu mașina”, spune un șofer.
„S-au scumpit foarte mult și nu e convenabil. După cum se vede, cred că depășește 10 lei. Ce o să facem? O să ieșim în stradă!”, adaugă un altul.
Plafonarea prețurilor, cerută de transportatori
Federaţia Operatorilor Români de Transport cere Guvernului României plafonarea preţurilor carburanţilor după modelul Ungariei. Patronatul se aliniază protestelor unor șoferi din mai multe orașe ale țării, Constanța, Botoșani, Târgu Jiu care au alimentat cu cantități mici de combuistibil și au stat zeci de minute în bezinării.
Cristian Păun, analist economic: Nu cred că plafonarea este o soluție, pentru că dacă ar fi o soluție, atunci ar trebui să plafonăm toate prețurile din economie. Din păcate, în Uniunea Europeană un vehicul fiscal foarte important este asigurat acest combustibil si atunci el este accizat. Acciza se calculează fix și se comunică la începutul anului.
Vicepremierul Kelemen Hunor spune că nu s-a discutat încă nici în coaliţia de guvernare, nici în Guvern despre plafonarea preţului sau reducerea accizei la carburant.