Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cod galben de ploi. Hidrologii atenționează asupra pericolului producerii de inundații pe mai multe râuri

Un cod galben de ploi este în vigoare de sâmbătă după-masă în Moldova, Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei și în sud-estul Transilvaniei. Sunt așteptate ploi torențiale de până la 40-50 de litri pe metru pătrat, în intervale scurte de timp, avertizează meteorologii. Și hidrologii au emis un cod galben valabil până luni la ora 12:00, care atenționează asupra pericolului producerii de inundații pe mai multe râuri din estul țării. Temperaturile vor crește începând de săptămâna viitoare.

Cod galben de averse în jumătate din țară, până duminică

ANM a emis, sâmbătă, o nouă atenţionare cod galben de averse, valabilă până duminică la prânz în jumătate din ţară, precum și o informare de ploi moderate cantitativ, ce vizează toate regiunile, până luni dimineaţa.

Va ploua torențial, iar izolat, cantităţile de apă ar putea atinge 50 l/mp, în zone din Moldova, Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei şi în sud-estul Transilvaniei, de sâmbătă, 5 octombrie, ora 15:00, și până 6 octombrie, ora 12:00.

De asemenea, până în data de 7 octombrie, ora 10:00, va fi în vigoare o informare de ploi moderate cantitativ. Astfel, sâmbătă, va ploua în majoritatea regiunilor, iar duminică şi duminică spre luni (6 şi 7 octombrie), mai ales în jumătatea de est a țării.

Iris Răducanu, meteorolog ANM: „Weekend-ul acesta, cel puțin, vom avea parte de ploi. Astăzi, în majoritatea regiunilor, mâine și duminică spre luni, în special în jumătatea de est a țării, acolo unde va fi în vigoare din această după-amiază și un cod galben pentru cantități însemnate de apă de 20-30l/m², izolat 40-50l/m². Aceste cantități se vor înregistra îndeosebi în intervale scurte de timp, iar ploile vor fi pe alocuri însoțite și de descărcări electrice și de intensificări de scurtă durată ale vântului. De luni, vremea se ameliorează sub aspectul precipitațiilor și, deși mâine și poimâine vor fi temperaturi ceva mai scăzute decât astăzi, astăzi vom mai înregistra 28-29° prin sud-est. De mâine, nu vom mai depăși 23 de grade Celsius la nivelul întregii țări, dar de marți, ușor-ușor încep din nou să crească temperaturile, însă de miercuri vom mai avea parte de niște ploi, mai ales în în vestul teritoriului”.

Atenţionare hidrologică de cod galben

O avertizarea hidrologică cod galben a intrat în vigoare sâmbătă, la ora 15:00, și este valabilă până luni, la ora 12:00.

Atenţionarea vizează scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție.

Bazine hidrografice afectate: Olt, Argeş, Ialomiţa, Siret, Prut şi râurile din Dobrogea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE