Patronii de restaurante, cafenele sau cantine sunt obligați prin lege să le ofere clienților apă gratuit. Legea a fost promulgată, deja, de președintele Klaus Iohannis.
Dacă în Europa sau peste ocean acest serviciu este de mult o normalitate, în România este destul de rar. Multe restaurante fac mii de euro pe zi doar din vânzarea apei îmbuteliate.
Afacerea este încurajată și de românii care sunt sceptici să bea apă de la robinet pentru că au impresia că cea îmbuteliată este mai sănătoasă. Pentru acești clienți, unii proprietari de restaurante, terase sau cafenele spun că vor investi în filtre de apă.
Pe un bon este trecut prețul pentru 3 sticle de apă plată la 0,75 mililitri fiecare. Este prețul achitat de un client la un restaurant din București. Nu mai puțin de 90 de lei. De acum încolo, noua lege ii va putea scuti pe clienți de această cheltuială.
În alte orașe, această practică e considerată normalitate
În alte orașe europene sau peste ocean este o normalitate ca clienții să primească apă gratuti atunci când se așează la masă. În România, însă, foarte puțini patroni de restaurante sau terase oferă acest serviciu. În plus, și consumatorii sunt reticenți când vine vorba de apa de băut de la robinet.
”Avem mai multe tipuri de filtrare pentru apa. Avem cea de preparare pentru espresso, pentru preparatele pe baza de cafea și avem partea de filtrare pentru apa filtrată de băut clienților nostri. Este o investiție, este asumată și ne bucurăm să putem face asta”, a declarat Paul Ungureanu – co-fondator retea de cafenele.
Pentru unii patroni de restaurante, vânzarea apei îmbuteliate este, însă, un business profitabil.
Rareș Beșliu este fotograf și a început inițiativa *delarobinet.ro*. La un simplu calcul, a constatat că apa plătita la restaurante l-ar costa peste 2000 euro pe an.
Dincolo de bani, rareș își dorește să reducă și consumul de plastic. Astfel, întotdeauna are la el, pe oriunde se duce, o sticlă reutilizabilă, plină cu apă. El încearcă să-i convingă și pe ceilalți să bea apă de la robinet.
“În țările nordice au un cult din apă, săptămâna trecută m-am întors de la Polul Nord. Toată lumea a înțeles că apa e resursa vieții, apa nu trebuie să coste, dacă acceptăm în continuare să plătim apa acolo unde apa există, vom accepta în curând să plătim și aer. Iar apa imbuteliată are sensu lei, are rolul ei si eu o cumpar acolo unde nu am alta posibilitate.”, a declarat Rareș Beșliu.
Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, apele îmbuteliate nu au o valoare nutritivă mai mare decât apa de la robinet.
”Cunosc restaurante în București care vând într un weekend apă de 3-4000 de euro. Din punctul nostru de vedere al antreprenorilor pe partea de coffee shopuri, lucrurile nu ne impactează foarte mult deoarece majoritatea avem filtre de apă, am luat în considerare varianta de a servi apa lângă un espresso. “, a declarat Dan Posea – antreprenor în HORECA
Conform legii, restaurantele, cafenelele, cantinele si operatorii serviciilor de catering sunt obligați sa ofere clienților apa potabilă gratuită. Momentan, însă, nu au fost făcute și normele de aplicare a legii.