Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Restaurantele trebuie să afișeze în meniuri numărul caloriilor și al E-urilor, din 15 martie

Restaurantele au obligaţia să afișeze în meniuri numărul de calorii, ingredientele și cifra E-urilor (aditivi alimentari - n.red.) pentru fiecare fel de mâncare pe care îl servesc consumatorilor, începând de miercuri, 15 martie, odată cu intrarea în vigoare a Ordinului 201/2022 al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Măsura este valabilă atât pentru fast-food-uri, cât și pentru cantine.

Dacă aceștia nu se vor conforma, vor primi avertismente, în primă fază, după care vor fi amendaţi.

Iniţial, Ordinul trebuia să intre în vigoare pe 20 decembrie 2022, dar s-a hotărât amânarea până la data de 15 martie 2023 în urma consultărilor cu structurile asociative şi patronatele din HoReCa, pentru a da timpul necesar operatorilor economici să se pregătească cu toate informaţiile pe care aceştia trebuie să le afişeze în meniuri, transmite Agerpres.

Sănătatea consumatorilor depinde de informațiile nutriționale

Aceste informații din meniuri sunt date esențiale pentru sănătatea consumatorilor, iar schimbarea meniurilor în restaurante apare în urma unor decizii luate la nivel european.

Nutriționiștii apreciază că o femeie cu vârsta cuprinsă între 19 și 30 de ani, cu un stil de viață moderat din punctul de vedere al activității fizice, are nevoie de 2.000-2.200 de calorii pe zi. Un bărbat care îndeplinește aceleași caracteristici are nevoie de 2.600-2.800 de calorii pe zi.

Copiii și adolescenții au nevoie, în funcție de sex și vârstă, să consume între 1.200 și 2.000 de calorii.

Această prevedere este deosebit de necesară pentru fast-food-uri, fiind știut faptul că sunt foarte frecventate de copii.

Obezitatea infantilă crescută în România

Din nefericire, România este pe primele locuri în Europa la obezitate infantilă. Statistici făcute după pandemie arată că aproape 40% dintre copii au probleme de greutate. Dacă până acum acestea apăreau după 7 ani, vârsta la care se instalează obezitatea s-a înjumătățit. Medicii spun că părinții își lasă copiii să mănânce haotic, dulciuri și chipsuri, fără să respecte cele trei mese pe zi.

Un nou raport privind Europa, publicat de Organizația Mondială a Sănătății pe 2022, arată că aproximativ 60% din adulții europeni și o treime din copii suferă de greutate în exces. România este sub media europeană la supraponderabilitate.

Așadar, de acum încolo, ne vom uita nu numai la prețul mâncării, ci și la calorii și E-uri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE