Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine poate vota cu urnă mobilă la alegerile prezidențiale 2024. Termenul limită pentru depunerea cererilor

Alegătorii care, din motive obiective (boală, invaliditate, atestate prin documente) nu se pot deplasa la secția de votare în ziua votului, vor putea vota cu ajutorul urnei speciale/mobile la alegerile prezidențiale 2024.

Când și cum se depune cererea pentru urnă mobilă

Cererea de vot prin intermediul unei speciale se depune la secția de votare la care este arondat alegătorul care solicită acest lucru. Cererea se depune cu o zi înaintea votului, între orele 18:00-20:00.

Prin excepţie, cererile, precum şi copiile actelor din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate pot fi depuse, la biroul electoral judeţean sau la biroul electoral al sectorului municipiului Bucureşti, cel mai târziu vineri, 22 noiembrie 2024, ora 12:00, fizic sau prin mijloace electronice.

Poate depune cererea orice persoană, cu excepția candidat sau de soţ, soţie, rudă şi afin al candidatului până la gradul al doilea inclusiv. De asemenea, cererea trebuie să fie datată şi semnată olograf de către alegătorul care solicită urna specială şi cuprinde următoarele informații:

  • nume și prenume;
  • CNP;
  • domiciliul alegătorului netransportabil;
  • adresa unde se solicită urna mobilă;
  • seria și numărul actului de identitate;
  • numărul de telegon.

Lipsa numărului de telefon nu atrage respingerea cererii.

Pe lângă cerere, trebuie depuse obligatoriu și copii ale oricărui act din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate sau de adeverinţa eliberată de medicul de familie al alegătorului. Din conţinutul înscrisurilor primite trebuie să se poată stabili lipsa posibilităţii alegătorului de a se autodeplasa la sediul secţiei de votare, nefiind necesar ca acestea să cuprindă în mod expres sintagma „persoană netransportabilă".

Cine mai poate vota cu urna specială

Alegătorii care, în ziua alegerilor, se află în țară și care, din cauza specificului activității pe care o desfășoară, nu se pot prezenta la secția de votare. În această situație, cererea va fi însoțită de o adeverință emisă de angajator, din care să reiasă faptul că alegătorul nu poate părăsi locul de muncă în intervalul 7:00-21:00.

Alegătorii care, în ziua alegerilor, sunt internați în spital, cămin pentru bătrâni sau alte asemenea așezăminte sociale publice sau private. În acest caz, cererile vor fi depuse cel mai târziu cu o zi înaintea votului, până la ora 12:00, la bireul electoral județean sau la biroul electoral al sectoului municipiului București.

Alegătorii care se află în arest preventiv sau deținuții care nu și-au pierdut drepturile electorale. În acest caz, cererile vor fi depuse la directorii penitenciarelor sau ai locurilor de deținere, cel mai târziu în preziua votării, ora 10:00.

Alegătorii aflați în arest la domiciliu. În acest caz, cererea va fi depusă cel mai târziu în preziua votării, între orele 18:00-20:00, la biroul electoral al celei mai apropiate secții de votare.

Sursa: Decizia BEC 6/D/24.09.2024

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România. Pentru prima oară, toate cele patru rânduri de alegeri au picat în același an. Alegerile locale și europarlamentare au avut deja loc, pe data de 9 iunie. Când sunt organizate alegerile parlamentare și alegerile prezidențiale?

Calendar alegeri 2024:

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 24 noiembrie 2024 - alegeri prezidențiale, primul tur
  • 1 decembrie 2024 - alegeri parlamentare;
  • 8 decembrie 2024 -alegeri prezidențiale, al doilea tur.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE