Au mai rămas 7 zile până la alegerile prezidențiale, iar ultima săptămână de campanie se anunță extrem de tensionată. Cele mai recente sondaje ne arată că există în continuare până la 15% alegători nehotărâți, astfel că orice scenariu este posibil pentru turul doi.
Campania electorală pentru prezidențiale se va încheia vineri dimineață, pe 23 noiembrie. Tot atunci se vor deschide și secțiile de votare din Diaspora. Sondajele de opinie pentru primul tur al alegerilor prezidențiale indică mai multe topuri în preferințele alegătorilor. Cifrele diferă foarte mult, singura constantă fiind prezența premierului Marcel Ciolacu pe primul loc.
Alina Manolache, jurnalistă Euronews România: „Este vorba despre șase sondaje care îl dau pe primul loc. Însă, chiar și în cazul său există diferențe foarte mari la procente.”
În privința celorlalți candidați, câte sondaje, atâtea clasamente. Cele mai mari diferențe sunt în cazul lui Nicolae Ciucă, el este când pe locul 2, când pe locurile 4 sau 5, cu diferențe chiar și de 10 procente.
Elena Lasconi oscilează și ea, între locurile 2, 3 și 4, dar procentele sunt mai apropiate.
Cam același scenariu și în cazul lui George Simion, care este creditat cu procente între 12 și 19% care îl situează ori pe locul 4 ori pe 2.
Mircea Geoană a coborât pe locul 3, pe 4 sau pe 5.
Alina Manolache, jurnalistă Euronews România: „Metodologia este foarte importantă. Există trei tipuri de cercetări. O să vedeți la fiecare dintre sondaje când a fost făcut, metoda de cercetare, marja de eroare și eșantionul. Și vom vedea că există trei tipuri de cercetări.”
Cea mai folosită este metoda CATI, prin telefon. Mai există și metoda față în față, la domiciliu, dar și cea online. În cazul celor online eșantionul ajunge la peste 3.000 de persoane.
În celelalte cazuri, eșantionul este puțin peste 1.000 de persoane. Sociologii spun că un eșantion peste 1.000 de repondenți ar trebui să fie relevant pentru o poză de moment.
Vlad Adamescu, cofondator „Politica la minut”: „Nu am văzut pe nimeni care să vorbească în mod credibil despre ce înseamnă președinția lui Donald Trump”
Vlad Adamescu, cofondator „Politica la minut”: „Președintele nu are atribuții pe zona economică. Cumva toți și-au construit campaniile pe ideea că vor avea un Guvern aliat, care să le implementeze programul. Ceea ce nu e sigur.
Nu am văzut niciul dintre candidați care să vină cu o idee, un plan despre cum vede România în UE, ce trebuie să obținem în UE, cum vede viitorul Uniunii Europene. Uniunea Europeană nu e ceva care vine din exterior. Suntem parte a UE.
Nu am văzut pe nimeni care să vorbească în mod credibil despre ce înseamnă președinția lui Donald Trump, a doua președinție.
Ce vom face? Vom fi puși în situația în care trebuie să alegem între Bruxelles și Washington? Ce va face România atunci?”
Turul al doilea pentru prezidențiale ar trebui să aibă loc pe 8 decembrie. Mandatul lui Klaus Iohannis se încheie pe 21 decembrie.
Alegerile 2024 în România. Pentru prima oară, toate cele patru rânduri de alegeri au picat în același an. Alegerile locale și europarlamentare au avut deja loc, pe data de 9 iunie. Când sunt organizate alegerile parlamentare și alegerile prezidențiale:
- 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
- 24 noiembrie 2024 - alegeri prezidențiale, primul tur
- 1 decembrie 2024 - alegeri parlamentare;
- 8 decembrie 2024 -alegeri prezidențiale, al doilea tur.