Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce electoratul Dianei Șoșoacă nu se va muta automat la George Simion, după respingerea candidaturii

Electoratul Dianei Șoșoacă nu se va muta automat la liderul AUR, George Simion, spun analiștii politici, după decizia CCR de respingere a candidaturii la prezidențiale a liderului SOS România. Acest lucru deoarece scrutinul de anul acesta pentru Cotroceni este caracterizat de o mare volatilitate.

Politolog: „Au jucat bine cartea candidatului antisistem”

George Jiglău, politolog, expert în cadrul Centrului pentru Studiul Democrației: „Diana Șoșoacă, George Simion și alți candidați din opozitie au jucat cartea candidatului care este împotriva tuturor, candidatul antisistem, cel care se luptă cu partidele tradiționale, PSD și PNL. Eu cred ca această carte a fost bine jucată sau eficient jucată, pentru că mai toți acești candidați sunt pe un trend pozitiv. Și Lasconi, și George Simion, și Diana Șoșoacă, chiar și Mircea Deoană. Deci eu nu sunt convins că transferul (voturilor - n.r.) automat catre George Simion doar pentru că ideologic AUR si Simion sunt mai aproape de Diana Șoșoacă.

Decizia Curții Constituționale în cazul Dianei Șoșocă ar putea avea implicații în ceea ce privește strategiile politice viitoare ale diferitelor partide, potrivit analiștirlor.

Radu Magdin, analist politic: „Cine candidează la președinție și în zona de peste 5% în sondaje în general își face bine dosarul, la capitolul semnături și nu numai. Sunt bine pregătiți. De multe ori o asemenea decizie implică, și cu siguranța înșeleg asta și judecătorii Curții Constituționale, un joc politic ulterior.”

Candidatura Dianei Șoșoacă, respinsă și a doua oară, la BEC

După ce judecătorii CCR au invalidat candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale 2024, europarlamentarul SOS România a mai făcut o încercare și a depus din nou dosarul la BEC, sâmbătă seară.

Duminică, BEC a respins al doilea dosar depus de Șoșoacă, considerându-l inadmisibil. După aflarea deciziei, Diana Șoșoacă a scris pe Facebook că va lupta până la capăt.

Ce arătau sondajele înainte de respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă

Cele mai recente sondaje pentru alegerile prezidențiale 2024 o plasau pe Diana Șoșoacă la 8% (sondaj Flash Data realizat în perioada în perioada 5-13 septembrie 2024) sau între 12 și 14% (sondaj INSCOP realizat în perioada 11-16 septembrie 2024).

Într-un sondaj comandat pe PNL, realizat în perioada 24-30 august, candidata SOS România era cotată cu 11%, în timp ce un sondaj comandat de USR în perioada 15-30 august arăta 12,9% procente în dreptul europarlamentarului.

De asemenea, un sondaj realizat de Sociopol în perioada 26 august-3 septembrie o plasa pe Șoașoacă la 9%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE