Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce spun analiștii despre acuzațiile că PSD ar fi în spatele ieșirii lui Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni: O lebădă neagră, cu consecințe electorale

Analistul Radu Magdin a comentat decizia Curții Constituționale a României de a respinge candidatura europarlamentarului Diana Șoșoacă la prezidențiale. El a spus, printre altele, că electoratul eurodeputatei nu va merge automat către liderul AUR, George Simion, și că inclusiv în Germania autoritățile s-au ferit să împiedice accesul electoratului la vot, inclusiv către formațiunile extremiste.

Șoșoacă, scoasă din cursa pentru Cotroceni. Decizia CCR, o decizie cu „caracter excepțional” / „Ea și Simion ar putea fi activați în turul 2 împotriva lui Ciolacu”

Radu Magdin, analist: „Asemenea decizii au caracter excepțional pentru simplul motiv că, pe de o parte, în general, cine candidează la Președinție și cine candidează în zona de peste 5% în sondaje, în general, își face bine dosarul la capitolul semnături și nu numai. Deci, pe de o parte, pentru că cei care se înscriu sunt bine pregătiți, are caracter excepțional, și pe de altă parte, pentru că, cred eu, de foarte multe ori asemenea decizie cu siguranță - înțeleg asta și judecătorii CCR - permite un oarecare joc politic ulterior. Un grad de victimizare nu doar a candidatei, un grad de demonizare a altora, care sunt la butoanele guvernării, chiar dacă Curtea Constituțională are propriul său regim, propria sa independență”, a precizat acesta, într-o intervenție în direct la Euronews România.

Florin Roman, de la PNL, a scris pe Facebook că „PSD a făcut tot posibilul pentru a scăpa de candidatura ei”: „Eliminarea Dianei Șosoacă din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorității PSD din CCR, este o făcătură marca PSD. Este știut faptul ca Marcel Ciolacu este cel mai avantajat de un tur 2 cu George Simion, după modelul din 2000, între Iliescu și Vadim. În varianta unui tur 2 cu Nicolae Ionel Ciucă, Ciolacu pierde în fața electoratului de dreapta”.

Alina Manolache: Ar putea exista o strategie care să fi dus la respingerea candidaturii lui Șoșoacă, în urma căreia PSD să fie câștigător, așa cum acuză PNL și USR?

Radu Magdin, analist: „Strategii pot exista întotdeauna. Sunt ele câștigătoare sau nu, asta este o altă discuție. Nu uitați că inclusiv în spațiul public era la un moment dat cineva care tot vorbea de o echipă câștigătoare și, până la urmă, n-a mai fost. Deci, din această perspectivă, aș spune următorul lucru: chiar dacă cineva s-ar putea gândi la o strategie sau chiar dacă o asemenea strategie ar putea exista, din punctul meu de vedere, nuanțele sunt importante, pentru că dacă e să ne uităm inclusiv la răspunsul doamnei Șoșoacă, până la urmă, electoratul ei nu se va duce în mod natural către domnul Simion, având în vedere declarațiile ei. Există antipatie între cei doi. Și, cu siguranță, ei vor putea fi activați în turul 2 împotriva domnului Ciolacu, deci, din această perspectivă, nu sunt 100% sigur - chiar presupunând că ar exista o strategie - că ea ar fi una câștigătoare. Eu am dubii că această strategie există, eu cred că PSD a fost foarte precaut în ultimele luni în context electoral și nu numai. Ei sunt pățiți de la anterioare exerciții electorale în ceea ce privește campania negativă la adresa lor și cred că sunt foarte, foarte atenți -candidatul Marcel Ciolacu, în special - în a nu antagoniza bucați fie și medii, nu mari, de electorat. (...) Deci, nu le prinde bine faptul că dintr-odată majoritatea reacțiilor politice sunt în sensul în care: Aoleu, pesediștii au făcut asta! Deci, am dubii că ei nu s-ar fi gândit înainte la asta și că s-ar fi lăsat demonizați. Teoretic, sună bine un narativ în care să vii să spui că da, i-ar avantaja, că se duc voturile la Simion și Simion intră cu Ciolacu în turul 2, dar lucrurile nu stau chiar așa. Lucrurile sunt mai nuanțate. Deci, din nou, am dubii că asistăm la altceva decât o lebădă neagră în momentul de față, cu consecințe electorale”.

PSD se apără: Nu avem nicio implicare în justiție

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Cel mai încordat liberal, sau, mă rog, unul din cei mai agitați, vorbesc aici de Florin Roman, critică, într-o postare plină de tricolor, decizia CCR de azi privind invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă. Asta e prima pe ordinea de zi. A doua este că această decizie ar fi fost influențată de PSD, câștigător, zice ideologul, al acestei decizii. PSD nu are și nu a avut nicio implicare în justiție precum am și evitat să comentăm deciziile oricărei instanțe, cu atât mai puțin am comentat deciziile CCR. Este o abordare constantă a celor din dreapta, în special PNL și USR, de a critica deciziile justiției contrare intereselor lor și fiind adepții unei justiții independente, dar de partea lor”, a scris acesta, într-o postare pe Facebook.

Motive care ar fi putut sta la baza ieșirii Dianei Şoşoacă din cursa electorală

Radu Magdin, analist: „E posibil să fie o chestiune de conformitate, de pregătire a dosarului, a semnăturilor, deci, nu aș vrea nici eu să speculez. Cu siguranță va fi o decizie foarte citită de către toată clasa politică, de către media. (...) Legat de un posibil argument geopolitic, am mari dubii că poate o curte constituțională să aducă argumentul geopolitic și să vină să spună că e cineva mai cu SUA, mai cu Rusia, mai cu Europa și tot așa, deci eu aș exclude din start un asemenea aspect. Nu poți să te uiți nici la calitatea discursului politic sau promisiuni politici, pentru că ar fi prea mult, poți, eventual - eu acum încerc să fiu foarte, foarte creativ, eu habar nu am ce argumentează CCR - să te legi de violența limbajului, de incitare la violență, genul acesta de comportamente care pot face rău statului democratic, dar din punctul meu de vedere, sunt argumente care, totuși, vor fi înghițite cu greu. Eu m-am uitat cu mare atenție la dezbaterea din ultimii ani din Germania în ceea ce privește tentația de excludere a AfD-ului, partid extremist pe față, care a și câștigat alegeri în două-trei state din estul Germaniei, și nemții au preferat, în ciuda istoricului lor de acum câteva decenii, să stea departe de interzicerea electorală a unui partid, chiar și calificat ca de extremă, tocmai pentru că o parte dintre cetățeni se simte reprezentată de această nișă (...)”.

„Strategia” lui Ciolacu: Ținta, Klaus Iohannis

Definirea unui nou portret prezidențial, prin contrast cu fostul președinte - pare să fie strategia lui Ciolacu, a precizat analistul Radu Magdin, la Euronews, după ce sâmbătă, la depunerea semnăturilor pentru alegerile prezidențiale, premierul l-a avut ca țintă pe Iohannis în discursul său.

Radu Magdin, analist: „N-are rost să te uiți în memoria istorică, să te compari și cu Iliescu, Constantinescu, Băsescu, cel mai la îndemână este Iohannis și, în esență, promisiunea ta este: Voi fi mai activ decât el, voi fi mai respectuos cu banul public decât el și așa mai departe, pentru că sunt foarte multe lucruri de îmbunătățit după Iohannis”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE