Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Explicația CCR în cazul Dianei Șoșoacă, așteptată azi. Ploaie de contestații la Curtea Constituțională după înregistrarea candidaturilor

Ședința Curții Constituționale pentru redactarea și motivarea deciziei în privința respingerii candidaturii Dianei Șoșoacă a început la ora 16 și s-a încheiat deja. Inițial aceasta era programată să înceapă la ora 14:00, dar, potrivit unor surse Euronews România, a fost amânată deoarece judecătorii care au luat decizia nu se pun de acord cu textul motivării.

07/10/2024 , 16:27

Ploaie de contestații la CCR

Judecătorii CCR vor analiza, astăzi, opt contestații în legătură cu candidaturile la alegerile prezidențiale 2024. Pe ordinea de zi a Curții Constituționale sunt și trei contestații împotriva înregistrării candidaturii lui Marcel Ciolacu și una împotriva înregistrării candidaturii Elenei Lasconi.

Totodată, judecătorii CCR vor mai discuta și contestația formulată de Diana Șoșoacă, după ce Curtea a invalidat candidatura acesteia.

După decizia CCR, Diana Șoșoacă și-a întocmit un nou dosar sâmbătă seară și l-a depus pe ultima sută de metri, dar a fost respins de BEC.

Candidatura Dianei Șoșoacă a fost anulată de judecătorii Curții Constituționale, fără a oferi, însă, o explicație concretă asupra motivelor pentru care a fost luată decizia. Singurul informație venită dinspre CCR este că judecătorii „au admis contestațiile formulate de doamna Amalia Bellantoni si domnul Mihai Gheorghe Ursa și a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr.18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii și a semnului electoral ale doamnei Diana Iovanovici-Șosoacă la alegerile pentru Președintele României din anul 2024.”

Două persoane au contestat candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale 2024: Amalia Bellantoni, fostă membră a partidului S.O.S. România, și Mihai Gheorghe Ursa.

Reacții după anunțul CCR

O parte din candidații la alegerile prezidențiale, printre care Marcel Ciolacu, Mircea Geoană, Elena Lasconi și George Simion, au criticat faptul că decizia anunțată de CCR nu a fost motivată în niciun fel.

Marcel Ciolacu: „Hotărârea CCR în cazul doamnei Diana Șoșoacă pare la prima vedere, în lipsa unei motivări, disproporționată în raport cu principiul democratic fundamental de a alege și de a fi ales.Rolul principal al CCR este de a apăra candidații și dreptul lor de a fi aleși, nu de a fi o barieră pentru participarea lor în alegeri. Voi susține întotdeauna că funcțiile trebuie câștigate la urne prin vot popular, pentru că aceasta este esența democrației.Sub aceste aspecte, consider că CCR trebuie să prezinte rapid motivarea care a stat la baza acestei hotărâri și aceasta să conțină argumente legale și constituționale puternice.”

Mircea Geoană: „Dacă poate decizia Curții de ieri de a elimina din cursă un candidat pentru președinție poate că are o acoperire constituțională, în mod sigur că are efecte antidemocratice. Și nu este un lucru care ne face bine și nu este sănătos pentru democrația noastră. Nu mă suspectați de simpatii pentru cineva care a fost eliminat din cursă.”

Elena Lasconi: „Sunt multe lucruri care mă distanțează de doamna Șoșoacă, dar mie mi se pare incredibil să găsești chichițe legislative ca să nu lași dreptul democratic al unei femei de a candida în condițiile în care doamna Șoșoacă poate să fie europarlamentar și este europarlamentar. E incredibil ce se întâmplă. Știu că mulți dintre membrii CCR se simt foarte bine în birourile PSD din Parlament, au fost la grupurile PSD din Parlament, asta dacă nu cumva a uitat cineva.”

George Simion: „Orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales. Nicio instituție nu îi poate lua acest drept. Aștept motivarea CCR pentru o decizie fără precedent.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE