Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacții ale politicienilor după ce CCR a decis că Șoșoacă nu poate candida la prezidențiale. Ciolacu: Trebuie să prezinte rapid motivarea

Candidatura Dianei Șoșoacă la prezidențiale a fost anulată de judecătorii Curții Constituționale. Pe numele reprezentantei S.O.S. România fuseseră depuse două contestații, iar una dintre ele a fost admisă. Și alte candidaturi au fost contestate, dar numai cea a Dianei Șoșoacă a fost invalidată. Decizia este definitivă și nu mai există vreo cale de atac. Cei mai mulți dintre liderii partidelor au criticat anunțul venit de la Curtea Constituțională.

CCR a decis că Diana Șoșoacă nu poate candida la alegerile prezidențiale

Sâmbătă a fost ultima zi a depunerii candidaturilor le președinție la Biroul Electoral Central. Tot atunci, CCR a anunțat că au fost depuse șapte contestaţii care vizează candidaturile lui Mircea Geoană, Diana Şoşoacă, Nicolae Ciucă, Kelemen Hunor şi Ludovic Orban. Judecătorii au decis, în final, că Diana Șoșoacă nu poate candida la alegerile prezidențiale. Cele două contestații care au fost făcute pe numele ei au fost admise.

Cu majoritate de voturi, judecătorii Curții Constituționale au anulat decizia BEC, care înregistrase candidatura și semnul electoral al Dianei Șoșoacă. Au fost și judecători care s-au abținut sau au votat împotriva acestei decizii.

Marcel Ciolacu, despre hotârârea CCR în cazul Șoșoacă: Pare la prima vedere, în lipsa unei motivări, disproporționată

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că hotărârea Curții Constituționale pare „disporporționată” și consideră că judecătorii trebuie „să prezinte rapid motivarea”.

„Hotărârea CCR în cazul doamnei Diana Șoșoacă pare la prima vedere, în lipsa unei motivări, disproporționată în raport cu principiul democratic fundamental de a alege și de a fi ales.

Rolul principal al CCR este de a apăra candidații și dreptul lor de a fi aleși, nu de a fi o barieră pentru participarea lor în alegeri. Voi susține întotdeauna că funcțiile trebuie câștigate la urne prin vot popular, pentru că aceasta este esența democrației.Sub aceste aspecte, consider că CCR trebuie să prezinte rapid motivarea care a stat la baza acestei hotărâri și aceasta să conțină argumente legale și constituționale puternice.

Altfel, vorbim de o vulnerabilitate a sistemului democratic din România care va impune o discuție serioasă în societate cu privire la necesitatea unei ample reforme a Curții Constituționale”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Elena Lasconi: „Știu că mulți dintre membrii CCR se simt foarte bine în birourile PSD din Parlament”

Candidatul USR, Elena Lasconi, i-a acuzat pe membrii CCR că sunt controlați politic și că planul contracandidaților ei la prezidențiale este, de fapt, o finală Ciolacu - Simion și refacerea actualei coaliții de guvernare, cu Marcel Ciolacu - președinte și cu Nicolae Ciucă - premier.

Elena Lasconi: „Sunt multe lucruri care mă distanțează de doamna Șoșoacă, dar mie mi se pare incredibil să găsești chichițe legislative ca să nu lași dreptul democratic al unei femei de a candida în condițiile în care doamna Șoșoacă poate să fie europarlamentar și este europarlamentar. E incredibil ce se întâmplă. Știu că mulți dintre membrii CCR se simt foarte bine în birourile PSD din Parlament, au fost la grupurile PSD din Parlament, asta dacă nu cumva a uitat cineva”.

PSD a transmis sâmbătă într-un comunicat că susţine dreptul oricărei persoane de a alege şi de a fi aleasă.

„Curtea Constituţională trebuie să explice rapid care au fost motivele pentru care au respins candidatura doamnei Diana Şoşoacă. Sperăm că CCR a avut motive temeinice să ia o astfel de decizie, iar argumentele prezentate vor fi puternice. Pe de altă parte, diverse partide sau candidaţi la preşedinţie care acuză intruziuni politice în deciziile CCR manifestă un profund dispreţ faţă de ordinea constituţională şi statul de drept din România”, se arată în comunicat.

George Simion: „Orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales. Nicio instituție nu îi poate lua acest drept. Aștept motivarea CCR pentru o decizie fără precedent”, a precizat liderul AUR, pe Facebook.

Nicolae Ciucă a atacat PSD, în urma deciziei CCR cu privire la candidatura Dianei Șoșoacă, precizând că „PSD nu va scăpa de ceea ce se teme cel mai tare”, adică o confruntare cu el, în turul 2 al prezidențialelor.

„Pesediștilor care astăzi se bucură de decizia CCR le spun un singur lucru: românii înțeleg când cineva dorește puterea absolută în stat. Finala prezidențială va fi decisă de români, nu prin jocuri de culise și compromiterea unor instituții. Românii vor ieși la vot, iar PSD nu va lua toata puterea politică și economică așa cum vrea acum. Imaginați-vă ce înseamnă o Românie în care PSD are TOT: Președinția, Parlamentul, Guvernul, Curtea Constituțională. O Cortină Roșie de Fier va cădea asupra României. Românii au o vorbă: de ce îți e frică, nu scapi! PSD nu va scăpa de ceea ce se teme cel mai tare: de o confruntare cu mine în turul 2!”, a transmis el, pe Facebook.

Reacția Dianei Șoșoacă: „Absolut toate condiţiile au fost îndeplinite”

Preşedintele SOS România, Diana Şoşoacă, a afirmat că „absolut toate condiţiile” au fost întrunite pentru depunerea candidaturii sale la alegerile prezidenţiale. În opinia ei, Curtea Constituţională nu poate lua în considerare articole de presă sau opinii jurnalistice sau politice atunci când analizează candidaturile.

„Absolut toate condiţiile au fost îndeplinite. Curtea Constituţională nu poate lua în considerare articole de presă sau opinii jurnalistice sau politice! Nu poate lua în considerare decât eventuale decizii definitive ale instanţelor de judecată dacă există!

În rest trebuie să verifice din punct de vedere constituţional îndeplinirea condiţiilor: cetăţenie română, domiciliul în România, decizii de interdicţie a candidaturii şi condamnări, ceea ce nu este cazul. Vă amintesc că neconstituţionala CCR a menţionat opinii jurnalistice şi politice ca motiv de respingere, ceea ce încalcă Constituţia României şi CEDO. Semnăturile nu pot fi verificate decât de procurori şi trebuie proces. Procedura necitării este una neconstituţională şi este obligatorie când ai dovezi depuse împotriva unui candidat, pentru a se respecta dreptul la apărare al cetăţeanului", a menționat Diana Şoşoacă într-un comunicat de presă.

BEC a respins candidatura lui Miron Cozma

Biroul Electoral Central pentru alegerea preşedintelui României din anul 2024 a respins, joi, înregistrarea candidaturii independente a lui Miron Cozma la prezidenţiale.

Potrivit deciziei BEC, Miron Cozma nu a depus lista susţinătorilor, dar nici declaraţia de acceptare a candidaturii, declaraţia de avere, declaraţia de interese, declaraţia pe propria răspundere în sensul că a avut sau nu calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia, se arată în decizie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE