China va încerca să perturbe alegerile din Statele Unite, Coreea de Sud și din India prin intermediul conținutului generat de inteligența artificială, după ce a făcut un test la scrutinul prezidențial din Taiwan, au avertizat experții companiei Microsoft, citați de The Guardian.
În 2024, cel mai important an electoral din istorie, grupări specializate în atacuri cibernetice, sprijinite de statul chinez, ar putea să influențeze alegerile din state democratice importante și prin implicarea Coreei de Nord, se arată într-un raport al companiei Microsoft, publicat vineri.
"În condițiile în care cetățenii din India, Coreea de Sud și Statele Unite se îndreaptă spre urne, este posibil ca actori cibernetici și de influență chinezi și, într-o anumită măsură, actori cibernetici nord-coreeni, să acționeze pentru a da peste cap aceste alegeri”, au precizat autorii raportului, potrivit sursei citate.
Experții au precizat că statul chinez va crea și distribui prin intermediul rețelelor de socializare conținut generat de inteligența artificială care ”aduce beneficii abordărilor acestora” în aceste alegeri.
Inteligența artificială, folosită pentru a influența rezultatul alegerilor din Taiwan
Microsoft a evidențiat că impactul conținutului creat de AI este nesemnificativ în acest moment, dar a avertizat că acest lucru s-ar putea schimba.
"În vreme ce impactul unui tip de conținut pentru a influența publicul rămâne scăzut, China experimentează tot mai mult pentru a îmbunătăți meme-urile, videoclipurile și a înregistrările audio, iar acest lucru s-ar putea dovedi a fi eficient în viitor”, a declarat Microsoft.
Potrivit raportului, China a încercat să pună la cale o campanie de dezinformare prin conținut generat de inteligența artificială la alegerile prezidențiale din Taiwan care au avut loc în ianuarie. Microsoft susține că aceasta a fost prima oară când o entitate sprijinită de un stat a folosit conținut generat de inteligența artificială, pentru a încerca să influențeze alegerile dintr-o altă țară.
Cunoscut ca Spamouflage sau Dragonbridge, grupul Storm 1376, sprijinit de Guvernul de la Beijing, a fost extrem de activ în timpul alegerilor din Taiwan. A încercat să influențeze rezultatul scrutinului prin publicarea pe platforma Youtube a unor înregistări audio false în care candidatul Terry Gou - care s-a retras în noiembrie - susține un contracandidat.
Specialiștii Microsoft susțin că acel clip a fost ”cel mai probabil generat de AI”. YouTube a eliminat conținutul înainte ca acesta să ajungă la mulți utilizatori.
Grupul a mai folosit inteligența artificială pentru a genera ”meme-uri” cu candidatul William Lai, un susținător al suveranității Taiwanului față de Beijing. Acestea conțineau informații false prin care Lai era acuzat de delapidare de fonduri de la bugetul statului.
De asemenea, a fost înregistrată o creștere a utilizării de clipuri video generate cu ajutorul AI, în care așa ziși prezentatori au făcut acuzații nefondate despre viața privată a lui Lai, inclusiv c-ar fi tatăl unor copii nelegitimi, notează sursa citată.
Potrivit Microsoft, prezentatorii au fost creați cu ajutorul CapCut, un soft dezvoltat de compania chineză ByteDance, ce deține platforma Tiktok.
China ar încerca să influențeze campania pentru alegerile prezidențiale din SUA
Mai mult, Microsoft a avertizat că grupări chinezești organizează în continuare pentru a influența politica din Statele Unite. Autorii raportului susțin că actori susținuți de Beijing folosesc conturi de social media pentru a pune ”întrebări care provoacă diviziuni” și încearcă să înțeleagă ce subiecte generează controverse în rândul alegătorilor americani.
"Acest lucru ar putea fi făcut pentru a colecta informații cu privire la datele demografice cheie ale votanților înainte de alegerile prezidențiale din SUA", a evidențiat Microsoft.
O postare pe X, fostul Twitter, a făcut referire la un proiect de lege bipartizan de 118 miliarde de dolari din SUA prin care a făcut o legătură între o investiție de 20 de miliarde de dolari la granița dintre SUA și Mexic și un pachet de 75 de miliarde de dolari pentru Ucraina și Israel.
Autorul postării a întrebat: ”Care este reacția dumneavoastră?"
Un altul a adus în discuție pierderea unui avion de vânătoare F-35 în Carolina de Sud anul trecut, spunând că "doar sub administrația Biden" ar putea fi pericilitat un element important din dotarea Armatei, cu toate că resturile au fost descoperite la scurt timp după incident. Utilizatorul a întrebat: ”ce părere aveți despre asta?".
Raportul a fost publicat în aceeași săptămână în care o comisie oficială de analiză, constituită de Casa Albă, a declarat că ”o serie de erori în cascadă” din partea Microsoft a permis actorilor cibernetici chinezi susținuți de stat să pătrundă în conturile de e-mail ale unor oficiali americani de rang înalt. În luna martie, Guvernele Statelor Unite și Marii Britanii au acuzat hackerii susținuți de China că au desfășurat timp de mai mulți ani o campanie cibernetică în care au fost vizați politicieni, jurnaliști și instituții, precum și organismul de supraveghere a alegerilor din Marea Britanie.