România tratează cu rațiune problema interzicerii TikTok, a spus Jakub Olek, șeful Departamentului responsabil cu relațiile guvernamentale din cadrul rețelei de socializare. Echipa lui s-a oferit să colaboreze cu Guvernul român, în privința securității cibernetice, dar nu a primit încă un răspuns. Jakub Olek consideră că aplicația este atrasă într-un joc geopolitic, după interzicerea în instituțiile din Europa și Statele Unite.
”Observ că Guvernul României are o abordare rezonabilă. Face investigații pe cont propriu și suntem bucuroși să le oferim orice informație. Încă nu ne-au cerut nimic. Noi am abordat reprezentanții Guvernului. Le-am spus că ințelegem situația și le-am oferit soluții și disponibilitatea de a-i ajuta cu informații.
La sfârșitul lunii februarie au venit recomandări de la UE legate de TikTok și dispozitivele angajaților Comisiei Europene. Nimic nu e nou. Aceste politici sunt la ordinea zilei. Există multe aplicații blocate pe dispozitivele angajaților. Interesant este că procesul prin care am trecut nu este clar pentru noi.”, a declarat Jakub Olek, la Euronews România
TikTok nu este o companie chineză
”TikTok este un fenomen și suntem mândri că avem peste 150 de milioane de utilizatori, acești utilizatori intră în fiecare zi pe aplicație, se bucură să învețe să își conducă afacerile pe platformă și da, la finalul lui februarie a existat o recomandare de la Comisia Europeană pentru TikTok și cu privire la instalarea aplicației a angajaților din instituția europeană.
Acesta nu e un lucru nou pentru că astfel de politici updatate în fiecare zi, ce e interesant e că procesul prin care am intrat în vizor nu e foarte vizibil pentru noi, nu ni s-a cerut nicio părere, nu ni s-a oferit șansa să abordăm aceste îngrijorări, ceea ce pentru noi este o frustrare pentru că vine la câteva săptămâni după ce am avut o întâlnire foarte constructivă între managerul TikTok și Comisia Europeană.
Totodată, nu a existat niciun fel de dovadă cu privire la faptul că TikTok reprezintă o amenințare cibernetică, de fapt mai multe părți au raportat că TikTok nu reprezintă o amenințare pentru siguranța publică. Da, cred că ar trebui să avem o șansă să abordăm această problemă și sperăm să facem acest lucru inclusiv la nivelul Statelor Unite. Noi vom încerca să abordăm și o a treia parte, cum ar fi partea Oracle, cea care procesează data în numele companiei noastre”, a declarat Jakub Olek, șeful Departamentului responsabil cu relațiile guvernamentale din cadrul TikTok.
Jakub Olek: ”Am căzut la mijloc, într-un meci de fotbal geopolitic, între SUA și China”
Reprezentantul Tiktok a reiterat că Guvernul Chinei nu a cerut niciodată să aibă acces la datele utilizatorilor aplicației, iar compania care o gestionează a căzut ”la mijloc, într-un meci de fotbal geopolitic, între SUA și China”.
”Guvernul chinez nu a cerut niciodată acces la datele TikTok. Dacă ar cere, ar fi respins.
Am căzut la mijloc, într-un meci de fotbal geopolitic, între SUA și China”, a mai afirmat Olek.
Oficialul Tiktok, despre posibilitatea interzicerii aplicației în instituții din România
”Suntem foarte deschiși să lucrăm cu fiecare guvern și să abordăm toate aceste îngrijorări, mai întâi ei trebuie să vină la noi să ne spună care sunt îngrijorările lor, iar apoi noi vom încerca să oferim răspunsul. Ceea ce văd din partea Guvernului român este că are o abordare foarte inteligentă și suntem foarte fericiți să oferim orice informație.
Nu este adevărat că aplicația are legături cu guvernul chinez. TikTok nu este o companie chineză, nu e în China, compania noastră are sediul în Singapore, iar 60% din cei care dețin TikTok sunt străini, iar restul de 30% din companie e stabilit în Grecia. China nu a solicitat date pe care le deține TikTok. Acestea sunt percepțiile greșite despre TikTok”, a precizat Jakub Olek.
”Nu există dovezi, cu excepția faptului că TikTok reprezintă o amenințare la securitatea cibernetică. În realitate există raportări care demonstrează că TikTok nu afectează siguranța sau securitatea cibernetică.
Suntem deschiși să discutăm orice problemă cu orice guvern. Noi vrem să răspundem la orice problemă. Vrem să știm ce facem greșit și să căutăm soluții și să oferim răspunsuri”, a concluzionat el.