Armata daneză a activat un lansator de rachete de pe o navă a marinei, în cadrul unui test, însă a avut parte de o surpriză. Lansatorul funcționa defectuos, iar la un moment dat nu mai putea fi oprit.
Incidentul a avut loc joi, în Marea Baltică, iar lansatorul respectiv are rachete de tip Harpoon și este plasat pe fregata Niels Juel, care face parte din forțele navale permanente ale NATO. Autoritatea Maritimă Daneză a declarat că exercițiul militar a avut loc în zona Storebaelt, între insulele daneze Zeeland și Funen.
Danezii au activat un lansator de rachete și nu au mai putut să-l oprească
Drept urmare, forțele armate daneze au decis să întrerupă traficul maritim în acea zonă, care cuprinde una dintre cele mai aglomerate rute de transport maritim. Exista pericol pe o rază cuprinsă între 5 și 7 kilometri față de portul danez Korsor, iar în aer, până la o altitudine de un kilometru, spre direcția sudică, astfel că a fost închis și spațiul aerian, după cum se precizează în comunicatul Armatei.
"În timpul unui test obligatoriu, lansatorul de rachete a fost activat și n-a putut fi dezactivat. Până când lansatorul nu este dezactivat, există riscul ca racheta să poată fi lansată și să zboare la câțiva kilometri distanță", se arată în comunicatul Armatei, care a precizat că o asemenea rachetă are 150 de kg de explozibil.
Cu toate acestea, la scurt timp după avertizarea transmisă, după ce s-au făcut unele verificări, s-a constatat că racheta nu era armată și nu putea să detoneze dacă ar fi căzut în mare. Putea să lovească totuși diverse zone, fără a exploda.
Ulterior, ruta de transport maritim a fost redeschisă joi seară, după aproximativ șase ore. Exercițiul naval se încheie astăzi, 5 aprilie.
Cu o zi înainte, șeful apărării daneze, generalul Flemming Lentfer, a fost demis pentru că nu a raportat o defecțiune a sistemelor de armament de pe fregata daneză Iver Huitfeldt, aflată în Marea Roșie. Ministrul danez al apărării, Troels Lund Poulsen, a declarat că "și-a pierdut încrederea în domnul Lentfer", care nu a informat Ministerul Apărării că sistemele de radar și de rachetă ale fregatei nu funcționau cum trebuie, ceea ce a făcut ca fregata să fie atacată de o dronă controlată de militanții Houthi în Marea Roșie. Nici echipajul și nici nava nu au fost însă nimerite de dronă.