Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Centrul European de Competență în domeniul Securității Cibernetice și-a deschis sediu în București

Bucureștiul devine de astăzi unul dintre cele mai importante puncte pe harta europeană de cybersecurity. Centrul European de Competență în domeniul Securității Cibernetice și-a inaugurat sediul, în București.

Organismul european va stabili agenda în acest domeniu pentru întreaga comunitate. Inaugurarea sediului vine în contextul în care România se confruntă, zilnic, cu un număr uriaș de atacuri cibernetice. Între 25.000 și 50.000, după cum susține chiar ministrul Digitalizării. Iar interesul hackerilor pentru Europa a crescut simțitor în ultimii ani.

Centrul European de Competență în domeniul Securității Cibernetice și-a deschis sediu în București

38 de angajați din România, Grecia, Bulgaria, Polonia și Italia vor lucra în sediul proaspăt inaugurat. Ei sunt responsabilii în ceea ce privește implementarea legislației europene în domeniul securității cibernetice, dar și în ceea ce privește selecția proiectelor din domeniu care primesc finanțări europene.

Luca Tagliaretti, directorul executiv al ECCC: „Trebuie să ne asigurăm că economia noastră este mai rezilientă în fața atacurilor cibernetice. Asta implică securizarea infrastructurii critice, securizarea companiilor mici și mijlocii și sprijinirea dezvoltării profesioniștilor în rândul populației. Suntem responsabili pentru dirijarea cercetării Uniunii Europene în privința securității cibernetice, iar al treilea obiectiv este să facem companiile noastre mai competitive în economia globală, cu ajutorul granturilor și permițând cooperarea între companii."

Centrul European de Competență în domeniul Securității Cibernetice funcționează într-o clădire de birouri aflată pe Bulevardul Iuliu Maniu. Sediul este relativ aproape de Directoratul Național de Securitate Cibernetică și de Ministerul Digitalizării. Reprezintă vârful piramidei în ceea ce privește infrastructura europeană de apărare în fața amenințărilor lansate de hackeri.

Centrul va lucra împreună cu unități specializate de coordonare din toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, care stabilesc politici și proiecte la nivel național.

Luca Tagliaretti, directorul executiv al ECCC: „Centrele sunt parte din rețea, așadar nu avem autoritate, nu suntem responsabili pentru lucrurile lor, dar coordonăm acțiunea și strategia. Nu facem legi, dar suntem o agenție de reglementare, așa că avem rolul nostru în elaborarea strategiei. Facem asta în România, așa cum facem și în toate celelalte state membre, prin Centrele Naționale de Coordonare, respectiv prin DNSC".

Conform datelor citate chiar de către ministrul Digitalizării, țara noastră se confruntă zilnic cu între 25 și 50 de mii de atacuri cibernetice. Unele dintre ele reușescă să-și atingă ținta. La începutul anului, hackerii au atacat servere din Camera Deputaților și au publicat mai multe fișiere sensibile, printre care și buletinul premierului. Și sistemul sanitar sau administrațiile locale s-au numărat printre ținte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE