Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bucharest Cybersecurity Conference 2024. Dan Cîmpean, director DNSC: „Trebuie să investim mult mai mult în educație digitală și cibernetică”

Marți a început cea mai mare conferință de securitate cibernetică din România! Bucharest Cybersecurity Conference reunește experți și oficiali din Europa și din lume.

Acest articol este susținut de Directoratul Național de Securitate Cibernetică, prin partenerii săi comerciali din cadrul Bucharest Cybersecurity Conference 2024.

Evenimentul vine în contextul în care întreaga lume se confruntă cu atacurile cibernetice și războiul informațional. De la mailul spart al lui Donald Trump, până la atacul din Parlamentul României când au fost făcute publice fișiere secrete, printre care și datele din cartea de identitate a premierului Marcel Ciolacu, orice om cu acces la un computer și internet poate deveni vulnerabil. Specialiștii vin cu soluții.

Între 25.000 și 50.000 de atacuri cibernetice, zilnic în România

Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării: România se confruntă zilnic cu o medie cuprinsă între 25.000 și 50.000 de atacuri cibernetice. Dintre acestea, odată la două sau trei luni, din diferite motive, unele chiar reușesc.

Mare parte, peste 90% din atacurile cibernetice care au și succes au o cauză umană, de eroare umană. Fie că cineva a accesat un link greșit, fie că cineva a uitat să updateze softul, fie că vorbim de ceva ce mai veche de 10 ani de zile. Din acest punct de vedere, ceea ce pot să vă spun sigur e că astăzi România, în materia de securitate cibernetică, are unele dintre cele mai puternice instituții din Europa Centrală și de Est.

Tacticile de inginerie socială sunt printre principalele arme ale hackerilor

Ceea ce trebuie să facem și la care lucrăm astăzi este ca, odată cu implementare cadrului guvernamental pentru care am atras finanțare europeană uriașă, pentru care am făcut achiziția publică și acum trebuie implementarea lui, să ne asigurăm că tot mai multe instituții în România, fie că vorbim de primării, fie că vorbim de autorități guvernamentale, se integrează.

3 din 10 români au noțiuni minime privind utilizarea internetului și calculatoarelor

Tacticile de inginerie socială sunt printre principalele arme ale hackerilor. Acestea funcționează cel mai bine în cazul victimelor nefamiliarizate cu utilizarea internetului.

România este la coada clasamentului european în privința cunoștințelor de bază în domeniu. În medie, din 10 români, doar 3 au noțiuni minime privind utilizarea internetului și calculatoarelor.

Hans de Vries, ofițer-șef de securitate cibernetică și operațiuni ENISA: În primul rând, vreau să felicit România că organizează un astfel de conferință. Este foarte important. Cybersecurity este parte importantă din viețile noastre de zi cu zi. Mulți oameni cred ce citesc pe ecran. Ar trebui să-și folosească bunul simț. Este foarte important pentru Guvernul României, dar și pentru societatea românească, să se concentreze pe educarea oamenilor privind potențialele amenințări și privind securitatea cibernetică.

România stă cel mai bine la capitolul specialiști

Paradoxul țării noastre este că, deși suntem la coada acestui clasament, România stă cel mai bine la capitolul specialiști.

Luca Tagliaretti, directorul executiv al ECCC: Vedem că România este una dintre țările cu cele mai multe reușite în privința aplicării pentru proiecte. România este numărul patru. Prima este Grecia, posibil din cauza prezenței ENISA, Germania, Italia și România.

19% dintre companiile românești au fost atacate de hackeri, față de o medie europeană de 20 la sută. De cele mai multe ori atacatorii cer bani ca să nu publice date confidențiale.

19% din companiile românești, atacate de hackeri

Dan Cîmpean, directorul DNSC: 80% sunt evenimente de criminalitate cibernetică, sunt grupări infracționale motivate financiar. Imensa majoritatea se pot rezolva cu măsuri simple, dar foarte eficiente, de igienă cibernetică și cu măsuri foarte simple digitale.

Trebuie să investim mult mai mult în ce înseamnă educație digitală, educație cibernetică la toate vârstele și la toate nivelele. Din păcate, de multe ori, în multe organizații, în particular, investiția se face atunci când s-a întâmplat un incident. Noi de la Directorat, vedem oportunitatea unor investiții preventive. Deci și partea de educație a factorului uman este absolut fundamentală, mult mai importantă chiar decât tehnologia pe care o instalăm pentru a preveni aceste incidente cibernetice.

Bucharest Cybersecurity Conference durează 3 zile și reunește peste 700 de participanți.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE