Nu mai puțin de 63 de copii cu dizabilități au fost găsiți în condiții precare în patru centre de plasament din Târgu Mureș, după o vizită inopinată a Centrului de Resurse Juridice.
Copiii cu vârste între 3 și 7 ani, stăteau închiși în camere cu zăvoare amplasate în exterior, pentru a nu putea ieși din dormitoare.
Mai mult, standardele minime de curățenie și cazare nu erau respectate. Copiii erau spălați foarte rar, folosindu-se bureți murdari, iar hainele, lenjeria și prosoapele erau uzate și murdare.
De asemenea, scutecele copiilor nu erau schimbate regulat. În două dintre centre au fost găsite și medicamente expirate.
Cu toate acestea, fiecare dintre centrele de plasament avea un buget curpins între 1 și 1,3 milioane de lei.
Experții Centrului de Resurse Juridice spun că nu au fost identificate niciun fel de investiții, copiii stând în condiții precare.
Reacția DGASPC Mureș
Purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Mureș a declarat că nu știa de condițiile în care sunt ținuți copiii din cele patru centre, deși menționează că au mai fost făcute verificări. Mai mult, DGASPC avea cunoștință despre faptul că centrele funcționau fără licență, dar anunță că erau prea mulți copii și nu aveau unde să îi mute.
”N-am avut unde să mutăm acești copii. Este vorba de un număr destul de mare de copii. Păi, au fost foarte multe verificări efectuate de către diferite instituții cu atribuțiile comune, nu neapărat numa de noi. Nu știu doamnă să vă răspund la întrebările asta. Eu consider că la ce am știut și cu poliția am răspuns. Nu știam de ușă să văruită, nu știam, doar ce am văzut dimineață atuncian azi dimineață.
Ca măsuri vom avea relicențierea serviciilor. Vom începe demersuri pentru licențierea acestor servicii și sigur o anchetă, cum am zis, a anchetă cu angajații care erau în tură. Trebuie să vedem de ce au fost administrate aceste medicamente de către personalul care era în tură și să vedem care a fost explicația lor pentru situația asta. Dacă îmi permiteți o precizare, pentru aceste centre este deschis procedura de reorganizare astfel încât ele vor avea altă denumire și vor funcționa sub alte capacități. Documentele urmează să fie depusă pentru vederea obținerii licențiere acestor servicii.
În decembrie am luat legătura cu agentul care a făcut raportul de evaluare, de monitorizare în teren acestor servicii și i s-a pus în vedere că la modul în care ele sunt organizate și funcționează ele nu vor primi licența de funcționare.”, a declarat Constantin Doru, purtător de cuvânt DGASPC Mureș.