Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un nou azil al groazei, descoperit în Neamț. Zeci de bolnavi înghesuiți, fără aer condiționat și în condiții mizere

Un nou azil al groazei a fost descoperit de Consiliul de monitorizare la Casa Colibrii din Războieni, din județul Neamț. Beneficiarii, persoane cu handicap mental, fizic și asociat, sunt ținuți în condiții inumane, în mod intenționat.

Centrul are o capacitate de 32 de persoane, dar găzduiește de fapt 50. 18 oameni sunt, așadar, înghesuiți printre ceilalți.

Cel mai tânăr dintre ei are 22 de ani, cel mai în vârstă - 86, anunță . Toate persoanele internate sunt cu handicap mental, fizic și asociat, anunță cei de la Consiliul de Monitorizare, autoritate autonomă, aflată sub control parlamentar.

Oamenii nu au haine de schimb, iar dormitoarele sunt suprapopulate, în condițiile în care nu există aer condiționat.

Saltelele și pernele au fost găsite într-o stare execrabilă, pline de urină și fecale.

VEZI GALERIA
9 imagini

”Vom lăsa recomandările pe care echipa de monitorizare le considera necesare. Am chemat toate celelalte instituții ale statului în ajutor. Sperăm ca beneficiarilor sa le fie respectate drepturile.”, spun reprezentanții Consiliului de Monitorizare.

Anul trecut amenzile totale aplicate în urma controalelor efectuate în centrele pentru bătrâni, persoane cu dizabilităţi şi copii din judeţul Neamţ s-au ridicat la aproape 500.000 lei.

Persoane cu dizabilități ținute în mizerie, în camere suprapopulate și fără aer condiționat

Un control recent al Consiliului de Monitorizare, o autoritate aflată sub Parlament, a dezvăluit nereguli grave la un centru de îngrijire pentru persoane cu dizabilități din județul Neamț.

În cadrul vizitei de monitorizare, s-au descoperit condiții de trai deplorabile la un centru de servicii sociale din comuna Războieni, Neamț. Deși centrul este destinat pentru 32 de persoane, în timpul vizitei erau găzduite 50 de persoane, adică cu 18 mai mult decât capacitatea. Dormitoarele erau supraaglomerate, fără aparate de aer condiționat, iar beneficiarii stăteau pe lenjerii și saltele murdare, rupte și deteriorate. Aceste persoane aveau vârste cuprinse între 2 și 86 de ani.

În mod surprinzător, în timp ce beneficiarii erau așezați pe saltele murdare, angajații au scos saltele, lenjerii și perne curate dintr-o altă încăpere. Vizitatorii nu pot înțelege de ce acestea erau ținute departe de beneficiari și cum a fost posibilă această situație. De asemenea, angajații au început să facă curățenie în bucătărie în timpul vizitei.

Într-o vizită anterioară, pe 14 iunie 2024, inspectorii GPS au găsit condițiile în ordine. Întrebările privind cauza acestei deteriorări, fie că este vorba de subfinanțare sau de management defectuos, vor fi investigate, iar măsurile necesare vor fi stabilite în zilele următoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE