Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cele mai bizare gadgeturi de la IFA Berlin 2024. De la setul de tobe invizibile, la oala minune cu AI care te ajută să gătești

Start-up-urile s-au întrecut să prezinte dispozitive ieșite din comun la IFA Berlin, cea mai mare expoziție de tehnologie din Europa. O oală minune dotată cu inteligență artificială care te învață să găsești, un „stenograf” digital cu funcție de transcriere aproape instantă a discuțiilor din ședințele interminabile sau setul de tobe invizibile - toate au atras mii de curioși la târgul de tehnologie.

Setul de tobe invizibile este o soluție propusă de un start-up din China pentru cei care nu vor să ocupe prea mult spațiu din casă cu un astfel de instrument.

Mi-a venit ideea de a folosi tehnologia pentru a face tobele mai puțin zgomotoase. În al doilea rând, un set de tobe ocupă mult spațiu în special în casă. Așa că am redus tot setul de tobe. Ai nevoie doar de două bețe, două pedale ca să poți bate oriunde la tobă”, a explicat Yafeng Niu, fondator al start-up-ului Aeroband pentru Euronews România.

Cum funcționează? Bețele dispun de o serie de senzori, iar în funcție de intensitatea mișcării brațelor și a zonei în care ajung reproduc sunetele de tobă mare, cazan sau premier. Iar sunetul este produs de o boxă conectată prin bluetooth la cele două bețe de toboșar.

O astfel de tobă invizibilă costă 159 de dolari. Aceeași companie chineză vinde cu 459 de dolari și o chitară cu corzi din silicon, concepută special ca începătorii să nu-și rănească degetele.

Asistentul cu AI care te învață să gătești pas cu pas

Tot în zona destinată start-up-urilor la IFA Berlin 2024 am găsit un asistent cu inteligență artificială care te poate învăța pas cu pas cum să gătești.

Acesta este un asistent cu inteligență artificială pentru gătit. Poate să toace, soteze și să fiarbă totul în acest borcan. Are peste 500 de rețete preinstalate pe care le poți pregăti. Oferă instrucțiuni pas cu pas, îți va spune să adaugi ingrediente și automat să înceapă să le toace și să le fiarbă în acest recipient”, a afirmat Chaitanya Hegde, reprezentant al firmei upliance.ai.

Aparatul produs de o firmă din India dispune de inteligență artificială și te ajută să adaptezi rețeta în cazul în care vrei mai multe sau mai puține condimente.

Să dau un exemplu: dacă aleg rețeta de curry thailandez, puteți vedea că are chilli roșu, chilli verde, usturoi și ghimbir pe care trebuie să le pui în recipient. Așa că îi pot spune inteligenței artificiale să facă rețeta mai puțin picantă. Așa că voi apăsa pe buton și să spun: poți face această rețetă mai puțin picantă? Așadar, poți vorbi cu aparatul și va înțelege ce pregătești”, a precizat el.

În India, acest dispozitiv costă echivalentul a 300 de euro.

Sâmburii măslinelor, folosiți pentru a produce bioplastic

De asemenea, producătorul Biolive din Turcia folosește sâmburii de măsline pentru a produce din bioplastic componente pentru mai multe tipuri de dispozitive, de la mașini de spălat, frigidere, aparate de aer condiționat și telecomenzi.

Componentele acestui uscător sunt realizate din măsline, acest panou și ușa. Toate sunt făcute din sâmburi de măsline”, a afirmat Aylin Ozel, reprezentant al companiei Biolive.

Producătorul spune că în acest mod aduce pe piață produse fabricate într-un mod sustenabil și prietenoase cu mediul.

Gadgetul cât un card bancar care transcrie discuțiile din ședințele importante

Iar o companie din San Francisco a adus la Berlin un dispozitiv de dimensiunea unui card bancar care, cu ajutorul inteligenței artificiale, se transformă într-un fel de stenograf digital. Sistemul are capacitatea de a înregistra discuțiile purtate într-o ședință și să genereze apoi o transcriere a conversației în câteva secunde.

Dispozitivul are dimensiunea unei cărți de credit și avem o carcasă magnetică. Poate fi amplasat pe carcasa telefonului. Te ajută să înregistrezi, rezumi și transcrii discuțiile din timpul întâlnirilor, așa că nu trebuie să pierzi timpul”, a afirmat Elina Tsao, PR manager al Plaud.ai.

Costă aproape 170 de dolari, iar utilizatorii nu trebuie să plătească bani în plus pentru accesul la sistemul de inteligență artificială.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE