Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Roboții cognitivi, testați la IFA Berlin 2024. Inteligența artificială le permite să desfășoare aproape orice activitate

Roboții cognitivi sunt una dintre principalele atracții la IFA Berlin 2024, cea mai mare expoziție de tehnologie din Europa. Experții spun că aceste dispozitive reprezintă o parte din viitoarea revoluție industrială deoarece, datorită inteligenței artificiale, pot învăța să desfășoare aproape orice activitate pentru a face viața oamenilor mai ușoară.

Deja, China are în plan să construiască peste 35 de milioane de roboți umanoizi până în 2030, iar dacă Europa nu va ține pasul se va transforma într-un „muzeu uriaș”, a declarat un expert german în robotică, pentru Euronews România.

Faceți cunoștință cu Mipa. Este un robot cognitiv creat o companie germană care îți poate răspunde la întrebări în detaliu pentru că este alimentat cu inteligență artificială.

Hei, Mipa! Care este capitala României? Capitala României este București. Este un oraș dinamic, cu o istorie bogată”, a fost răspunsul generat de Mipa.

„Roboții cognitivi sunt viitorul. Au capacitatea de a învăța orice fel de sarcină”

David Reger este fondatorul companiei germane care a creat robotul Mipa. E convins că aceste dispozitive inteligente vor revoluționa numeroase industrii datorită capacității de a asimila informații în permanență.

Roboții sunt de fapt viitorul, dar prin intermediul inteligenței artificiale au capacitatea de a învăța orice fel de sarcină pe care o pot îndeplini oamenii. Asta este de fapt special în privința roboților cognitivi”, a declarat David Reger, director executiv al companiei Neura Robotics, pentru Euronews România.

Mipa a răspuns și întrebărilor jurnaliștilor Euronews România în timpul unei transmisiuni în direct de la IFA Berlin 2024.

Roboții cu AI pot fi folosiți în spitale sau pot învăța să sudeze

Odată ce sunt programați, acești roboți s-ar putea transforma într-un ajutor de nădejde. Pot să calce, să introducă sau să scoată rufele din mașina de spălat și să facă curățenie în casă.

Este o platformă robotică. În funcție de ce aplicație instalezi, robotul poate face orice vrei. Alte aplicații, de exemplu - pot fi folosiți în spitale, în centre de îngrijire a bătrânilor, multe lucruri, după cum vă puteți imagina”, a explicat Alexander Blass, director de operațiuni al Neura Robotics.

De asemenea, acești roboți pot deveni un element în fluxul de producție din diverse industrii.

Pot fi, de exemplu, un specialist în sudură, în lipire, paletizare, sau în asamblare. Iar în acest mod diminuăm foarte mult costurile deoarece nu ai nevoie de un întreg sistem de automatizare, doar un un robot umanoid expert. E un mare avantaj”, a afirmat David Reger, director executiv al companiei Neura Robotics, pentru Euronews România.

China vrea să producă 35 de milioane de roboți umanoizi până în 2030. „Va trebui să ținem pasul. În caz contrar, vom ajunge un muzeu uriaș”

Robotul cognitiv Mipa costă aproximativ 50.000 de euro și are la bază o platformă software ce poate fi adaptată în funcție de nevoile fiecărei persoane. Deja, China are în plan să producă 35 de milioane de roboți umanoizi până în 2030. Experții în robotică avertizează că și Europa trebuie să țină pasul cu inovația.

Această industrie se va extinde drastic, deoarece puteți vedea de fapt că este pornită de China. Au propriile lor planuri ca până în 2030 să lanseze atât de mulți roboți că va trebui, cumva, să ținem pasul. În caz contrar, vom ajunge un muzeu uriaș”, a mai precizat Reger.

De altfel, miliardarul Elon Musk susține că, datorită roboților Optimus, compania americană Tesla ar putea să ajungă să valoreze 25 de miliarde de dolari.

Înființată în urmă cu cinci ani, compania germană și-a propus să producă cinci milioane de roboți umanoizi până în 2030.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE