Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce vreme ne așteaptă în septembrie. În prima zi a lunii o să fie caniculă

O să fie o lună septembrie călduroasă, cu multe zile în care se vor înregistra cu 3-4 grade Celsius pentru normalul perioadei. Temperaturile din timpul zilei se vor apropia de cele de vară. Vestea bună este că nopțile vor deveni mai răcoroase, iar disconfortul termic se va diminua, a explicat meteorologul Mihai Timu la Euronews România.

Vreme caldă și în septembrie

Prima zi din septembrie o să vină cu un cod galben de caniculă, spun meteorologii.

Mihai Timu, meteorolog: Cel puțin prima jumătate a lunii septembrie, nu doar prima săptămână, dar chiar și a doua, va aduce abateri termice peste normele perioadei, în medie cu trei-patru grade la nivelul țării. E valabil nu numai la maxime, ci și la minime, deci trebuie să facem diferența. Prin urmare, ne mai așteptăm cel puțin în prima săptămână din septembrie să fie mai degrabă o vreme de vară, o vreme călduroasă, cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius în mare parte din țară și - din nou - cu caniculă, mai ales în partea de vest a țării. De exemplu, mâine, 1 septembrie, avem chiar un cod galben pentru Banat-Crișana, nord-vestul Transilvaniei, Maramureșului și nord-vestul Olteniei.

Iar vremea caniculară n-o să se oprească aici. Vor mai fi zile când temperaturile vor fi insuportabil de mari.

Mihai Timu, meteorolog: Se pare că această vreme caniculară va mai dura și săptămâna viitoare. Într-adevăr, ce putem spune este că nopțile au început să se mărească și observăm, totuși, că acel disconfort termic - adică temperaturi minime de peste 20 de grade pe care le aveam în iunie, iulie și chiar și început de august - acum sunt din ce în ce mai puține. Până la jumătatea lunii septembrie vor fi în general medii de trei-patru grade la nivelul țării peste norme, iar în a doua parte se mai ponderează un pic, cam în jur de 1 grad, deci sunt șanse mari ca și în septembrie să avem o vreme călduroasă, acum să vedem cât va fi abaterea față de norme, dar cu siguranță va fi o lună în general cu multe zile cu temperaturi peste normalul perioadei. Evident, mai pot exista - așa cum ne-a arătat istoria - mai pot fi pătrunderi surpriză în anumite intervale scurte, de ce nu, am mai avut și în alți ani în care s-a schimbat un pic situația, am avut pătrundere și dinspre nord și am avut și nopți chiar răcoroase.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE