Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce trebuie să facem în timpul celui mai extins cod roșu de caniculă emis vreodată de ANM

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat cel mai extins cod roșu de caniculă emis vreodată în România. Iar weekendul 13-14 iulie este cel mai fierbinte din această vară. Codul roșu de caniculă cuprinde două treimi din țară.

La umbră vor fi și 42 de grade Celsius, iar noaptea, peste 20 de grade. Nici săptămâna viitoare nu scăpăm de arșiță, iar temperaturile vor continua să depășească 40 de grade.

Meteorologii spun că este foarte probabilă prelungirea codului, mai ales că vârful perioadei de caniculă se anunță a fi la începutul săptămânii, pe 15 -16 iulie.

Ce trebuie să facem în timpul celui mai extins cod roșu de caniculă

Experții avertizează că aceste coduri devin din ce în ce mai frecvente și sunt emise pentru arii din ce în ce mai extinse. Din 2018, România nu a mai avut o vară fără măcar un cod roșu de caniculă. Emiterea unor astfel de avertizări presupune calcule și analize complicate din partea specialiștilor, care se schimbă în funcție de zonă, umiditate, altitudine și persistență a valului de căldură.

Codul roșu vine cu o serie de recomandări din partea autorităților. Trebuie să ne hidratăm, să mâncăm sănătos și să ne protejăm de soare, atât pe noi, cât și pe copii și bătrâni. Iar când ne simțim rău, să ne adresăm de urgență unui medic.

În zilele cu avertizare cod roșu, autoritățile ne recomandă să nu ieșim afară între orele 11 și 17, să bem mai mult de 2 litri de lichide pe zi, să evităm alcoolul și mesele grele sau copioase. Copiii mici nu trebuie scoși afară după ora 9 dimineața și nici înainte de 8 seara.

În zilele caniculare, dacă stăm în spații dotate cu aer condiționat, trebuie să avem grijă ca temperatura setată la aparat să nu difere cu mai mult de 5 grade față de cea ambientală. Iar dacă nu este aer condiționat, să căutăm spații dotate cu astfel de aparate, în care să stăm câteva ore în fiecare zi.

Cum ne dăm seama dacă am făcut insolație

Nu sunt indicate ventilatoarele când aerul din cameră depășește 32 de grade. În schimb, sunt recomandate dușurile călduțe. Când ieșim afară, e bine să purtăm pălării și haine lejere, în culori deschise. Trebuie evitat sportul în aer liber sau orice alte activități care necesită un consum mare de energie fizică. Trebuie să fim foarte atenți la copii, bătrâni sau persoane cu dizabilități.

Autoritățile ne spun și cum putem limita creșterea temperaturii în casă. Ferestrele expuse la soare trebuie să fie închise, iar draperiile și jaluzelele trebuie să fie trase. Ferestrele se deschid doar seara, târziu, noaptea și dimineața devreme. În plus, lumina artificială trebuie stinsă sau scăzută în intensitate, iar aparatele electro-casnice de care nu avem nevoie ar trebui să fie închise.

Alimentația joacă un rol foarte important în aceste zile caniculare. Medicii recomandă fructe, legume, iaurturi și e bine să evităm carnea și produsele grase sau prăjite.

Valeria Herdea, medic de familie: "Alimentația funcționează ca tratament în această perioadă. Alimentele, în general, e bine să fie fie în stare naturală, fie procesate cu mare atenție, astfel încât să evităm infecțiile digestive."

Medicii ne spun și cum putem să ne dăm seama dacă am făcut insolație.

Valeria Herdea, medic de familie: "Expunerea prelungită la soare poate duce la insolație. Durerile de cap, vărsăturile, setea intensă, buzele deshidratate, starea generală a pacientului, cu amețeli, tulburări de echilibru, toate duc către acest sindrom. Și atunci este important să ne prezentăm la medic."

Codul roșu de caniculă, anunțat în acest sfârșit de săptămână, a anulat toate evenimentele exterioare ale proiectului "Străzi Deschise", din Capitală. Calea Victoriei rămâne pietonală sâmbătă și duminică, iar aici vor fi deschise doar expozițiile organizate în interior ale Muzeului Municipiului București și ale Școlii de Artă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE