Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Apă raționalizată în șase județe din România: Constanța, Alba, Dolj, Iași, Prahova și Gorj

În cel puțin șase județe din România, oamenii de la sate primesc apă cu porția. Este vorba de Constanța, Alba, Dolj, Iași, Prahova și Gorj. Consumul de apă în perioada caniculară crește și de trei ori, spun specialiștii, iar rezervoarele nu fac față.

Apă raționalizată în șase județe din România

Gheorghe Savin, localnic din comuna Cotnari, jud. Iași: "După cum se vede, nu avem apă. S-a promis că se dă cu restricție între orele 6 dimineața și 9. Nu a curs cum nu curge nici acum nicio o picătură de apă".

Nivelul scăzut de precipitații înregistrat în ultimii ani, pe fondul secetei prelungite, a dus la raționalizarea apei. În județul Iași, de exemplu, mii de oameni primesc apă câteva ore pe zi, până la sfâșitul verii.

Gheorghe Savin, localnic din comuna Cotnari, jud. Iași: "Din 2002 încoace, trei fântâni am făcut și tot nu am apă. Acum, a patra investiție am tras de la ei, doar, doar să am apă. Uitați, cu toate astea, tot fără apă am rămas. Doar dacă ne picură un pic de apă. Uitați, am strâns în butoaie, am butoaie de apă de ploaie, strâng în butoaie apă, mai dau la animale apă că nu am ce le da. Nu avem apă nici la păsări, nici la animale, la nimic. Nu știm încotro să apucăm. Dacă au zis că dau între orele 6 și 9, să dea apă. O oră, domnule, promite la om, dar dă-i o oră de apă. Dar nu a curs o picătură de apă azi."

Sănătatea nu-i permite Mariei să care apă de la fântână. Acesta a și fost motivul pentru care copiii au investit în racordarea la rețeaua de alimentare cu apă. Vara, însă, spune femeia, e cel mai greu.

Maria Gorgan, localnic comuna Cotnari, jud. Iași: "Nu am ce face. Când mai vine câteodată, câte puțin, opresc în găleți apă. Uitați, aici sunt vase nespălate. Am pus apă ca să avem. Trei ore nu sunt suficiente pentru că nu ai cum nici să oprești pentru ca vine prea puțin. Nici nu vine cu presiune. Mai rar spălăm. Foarte greu. De mâncare stăm, dar fără apă nu putem."

Raționalizarea apei, valabilă toată vara

În județul Iași, 15 comune, adică 54 de sate cu 12 mii de oameni, primesc apă cu porția. Măsura de raționalizare a apei va ține până la sfârșitul verii.

Răzvan Manolache, purtătorul de cuvânt al firmei furnizoare de apă: "Sistemele de alimentare cu apă sunt proiectate și dimensionate pentru a acoperi doar nevoile de apă pentru consumul uman și menajer. Odată cu apariția perioadelor călduroase de vară, în zonele rurale și periurbane, consumatorii încep să folosească apa pentru întreținere vegetație și irigație, realizând consumuri și de trei ori mai mare decât cele normale.

Aceste consumuri mari se suprapun și pe deficitul de apă cronic generat de seceta pedologică care se manifestă prin debite reduse în captările din lacuri și drenuri. Un caz deosebit îl avem în localitățile Ceplenița, Cotnari, Deleni, Scobinți, precum și câteva străzi din orașul Hârlău, care au ca sursa de apă lacul Pârcovaci care este într-un regim de restricție severă de gradul III declara de Apele Române, acesta având un nivel de umplere de sub 30 la sută din capacitate."

Și în Dolj sunt localități în care Compania de Apă Oltenia a făcut program de restricții de aproape o lună de zile. În Șimnicu de Sus, apa se oprește de fiecare dată când crește consumul. Astfel că locuitorii opresc își fac mereu rezerve.

Cetățean din Simnicu de Sus: "Ținem și în damigene și în bidoane, sigur că ținem, pentru mâncare, pentru păsări, pentru porci".

Cetățean din Simnicu de Sus: "Seara, o umplem, pentru animale. Le mai dăm apă la animale. Și când nu avem apă, ne ducem șă și cumpăr, că murim de sete când nu avem apă în casă".

Cetățean din Simnicu de Sus: "Am în baie două găleți cu apă, plus două bidoane de cinci litri. Dacă nu, mă urc în mașină și plec să iau apă. Da, chiar îmi este teamă. Înainte nu aveam această problemă, dar vara... Și vara trecută a fost, dar parcă nu așa".

În Dolj, restricții de apă sunt și în orașele Segarcea, Dăbuleni, Bechet, dar și în comuna Călărași. În toate aceste localități apa potabilă este folosită nu doar pentru uz menajer ci și pentru udat grădinile, ceea ce duce la epuizarea apei din rezervoarele existente în localități.

Programul pentru restricționarea furnizării apei potabile este valabil pe toată perioada verii, după cum au precizat reprezentanții Companiei de Apă Oltenia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE