Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fără electricitate pe caniculă, într-o localitate din Dolj. Oamenii nu au iluminat stradal de o săptămână

Cu aparate de aer condiționat sau ventilatoare. Așa încearcă să treacă majoritatea românilor peste temperaturile caniculare din ultimele luni. Cu toate acestea, în mai multe localități din sudul țării însă răcirea locuinței este un lux din cauza multiplelor pene de curent. 

Paul Domozină, electrician mentenanță: ”Din cauza temperaturilor ridicate conductoarele, cablurile electrice de iluminat s-au topit. Erau 69 de grade. 69 de grade la asfalt. Dacă vedeți aceste cutii care sunt puncte de aprindere sunt închise ermetic. Sunt metalice. Când le deschideți la ora 16-17 vă lovește un val de căldură și din interior.” 

Penele de curent, o problemă majoră în sudul țării

În comuna Călărași din Dolj, rețeaua electrică face față cu greu, iar siguranțele sunt suprasolicitate și sar. Un cerc vicios pentru că mulți dintre localnici, pentru a rezista caniculei, pornesc aparatele de aer condiționat sau ventilatoarele.

Sorin Sandu, primar Comuna Călărași, Dolj: ”Sunt probleme în ceea ce privește întreruperile și vă imaginați că pe temperaturile astea atâta mai trebuie să nu-ți funcționeze să te speli un boiler sau să nu-și funcționeze un aer condiționat sau să îți asiguri minimum de confort din gospodărie.” 

Probleme sunt mai ales în ceea ce privește iluminatul stradal. 

”Noaptea stradalul este negură, când era lumină era ok, era ca pe stradă. Ce s-a întâmplat nu știu. De o săptămână, de șapte zile nu e curent”, spune un localnic. 

În perioada verii consumul de electricitate crește, iar facturile sunt mai mari. Paradoxal, multiplele pene de curent adaugă și ele la prețul final. 

Sorin Sandu, primar Comuna Călărași, Dolj: ”Creșterea temperaturilor a dus la pierderi de energie electrică pe rețea și automat la consumuri mult mai mari, aceeași consumatori ajungând la valori mult mai mari datorită pierderilor de pe rețea.” 

Astfel de pene de curent, cauzate suprasolicitarea rețelei în timpul temperaturilor caniculare au avut loc în ultima lună și în alte țări, precum Albania, Bosnia, Muntenegru sau Croația. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE