Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețurile la RCA, plafonate până la 31 decembrie 2024. Ce prevede proiectul Ministerului de Finanțe

Măsura prin care tarifele RCA vor fi plafonate ar urma să fie prelungită până la 31 decembrie, se arată în un proiect de Hotărâre de Guvern publicat luni de Ministerul Finanţelor. Autoritățile spun că vor să ia această decizie din cauza dezechilibrului dintre cerere şi ofertă pe această piaţă, ceea ce ar putea pune presiuni suplimentare asupra preţurilor după data de 30 septembrie.

Supravegherea practicării tarifelor de primă maxime de către societăţile de asigurare care practică RCA şi stabilite conform Hotărârii de Guvern se exercită de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, pe perioada de 3 luni, potrivit Agerpres.

De ce Guvernul vrea ca prețurile la RCA să fie plafonate până la sfârșitul anului

Inițiatorii acestui proiect susțin că în prezent în piaţa asigurărilor RCA din România se manifestă în continuare o reticenţă în ceea ce priveşte apetitul la risc al asigurătorilor RCA pentru anumite categorii de asiguraţi. De asemenea, există un grad ridicat de concentrare care continuă să reprezinte o vulnerabilitate a pieţei atât din prisma expunerii pe clase de asigurare, cât şi din perspectiva cotelor de piaţă semnificative deţinute de un număr relativ mic de societăţi de asigurare ceea ce arată un grad scăzut de concurenţă.

Numărul de contracte RCA în vigoare la sfârşitul lunii iulie 2024 este cu aproximativ 4% mai mare decât la finalul anului 2023.

„În ceea ce priveşte dezechilibrele existente în piaţa asigurărilor RCA este de menţionat numărul ridicat de cazuri prelucrate încadrate în categoria asiguraţilor cu risc ridicat, observându-se o creştere semnificativă a acestora cu aproximativ 19.000 de cazuri faţă de începutul lunii iunie, societăţile preluând în asigurare un număr de aproximativ 7.500 de astfel de cazuri pe lună de la începutul anului 2024. Cu referire la gradul de cuprindere este de menţionat că acesta este în continuare scăzut faţă de angajamentul asumat de România prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Totodată, guvernanții consideră că există un dezechilibru între cerere şi ofertă, ceea ce ar putea exercita presiuni suplimentare asupra preţurilor după data de 30 septembrie 2024, data la care ar urma să expire măsura de plafonare a prețurilor aflată în vigoare.

„Având în vedere cele prezentate şi necesitatea ca modificările legislative propuse să fie adoptate astfel încât să înceapă să producă efecte, o soluţie temporară pentru remedierea stării de fapt o poate constitui prelungirea până la data de 31 decembrie 2024 a perioadei de aplicare a tarifelor de primă maxime şi a comisioanelor de distribuţie aferente contractelor RCA prevăzute la art. 1 alin. (2) şi (4) din HG nr. 1326/2023, cu modificările ulterioare. Situaţia actuală poate fi încadrată ca şi situaţie de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei aşa cum acestea sunt stipulate în prevederile art. 4 alin. (3) din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. În acest caz, Guvernul poate interveni pentru o perioadă de timp limitată prin stabilirea modului de determinare a primelor practicate de către asigurătorii RCA astfel încât împrejurările care determină situaţia de criză să fie depăşită", se arată în nota de fundamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE