Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Surse: Prețurile la RCA ar putea fi plafonate până la 1 ianuarie 2025. Decizia Guvernului, în câteva zile

Măsura prin care plafonarea prețului polițelor RCA ar putea fi prelungită până la 1 ianuarie 2025. Proiectul este în discuție la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), au precizat surse din interiorul instituției pentru Euronews România.

Pe 30 septembrie expiră plafonarea actuală. În prezent, polițele RCA sunt plafonate la nivelul din 28 septembrie 2023. Acestea au putut fi majorate în cursul anului cu cel mult 6,8%, în funcție de rata inflației.

Guvernul susține că recurge la plafonarea RCA pentru a preveni creșterea excesivă a prețurilor

Decizia privind prelungirea măsurii de plafonare a prețului polițelor RCA ar putea fi luată în ședința de Guvern de săptămâna viitoare, pe 25 septembrie.

”Vrem să combatem acest risc de creștere excesivă a prețurilor din cauza dezechilibrelor produse anterior pe această piață și să dăm o mână de ajutor românilor cum a făcut recent ASF și a redus serios asigurarea RCA în cazul transportatorilor.

Le-am promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025. Azi, facem un pas în plus şi modificăm plafoanele în favoarea consumatorilor. Este normal să ţinem cont de tendinţa de reducere a preţurilor la energie şi gaze la nivel european”, a declarat premierul Marcel Ciolacu în martie 2024.

”Prin aplicarea acestei măsuri se combate creșterea excesivă a preţurilor ce poate avea loc brusc pe fondul dezechilibrelor anterior descrise și stabilizarea graduală a pieței de asigurări RCA în vederea evitării propagării efectelor negative în alte sectoare ale economiei naționale”, se arată în nota de fundamentare.

La data de 31 decembrie 2023 din numărul total de vehicule din parcul național auto, respectiv 10.333.293 erau asigurate un număr de 7.053.399 de vehicule.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE