Joe Biden s-a retras din cursa pentru președinția Statelor Unite, iar 57 de lideri proeminenți ai Partidului Democrat o susțin acum pe Kamala Harris pentru a-i lua locul.
Analistul politic Cristian Pîrvulescu a vorbit, la Euronews România, despre ultimele evoluții din campania prezidențială din Statele Unite.
Cristian Pîrvulescu, specialist în științe politice: Presiunile care s-au făcut asupra președintelui Biden în ultima lună, de pe 25 iunie de la dezbaterea de la CNN încoace, au contat. Pentru că au fost, pe de o parte, presiuni care începuseră dinainte din partea mass-media liberale. În special, New York Times care îi cerea să se etragă. Apoi, după dificultățile pe care le-a avut în dezbatere, CNN s-a adăugat, o serie de lideri din Partidul Democrat, finanțatori importanți. Și, în final, două treimi din electoratul democrat.
În Statele Unite, nu există membri de partid. Există, în schimb, electori înregistrați. Se înregistrează fie democrați, fie republicani. De obicei, votează cu partidul în care se înregistrează, fie independenți.
”În acest moment, Kamala Harris dispune de o susținere suficientă”
Dintre cei care s-au înregistrat democrați, două treimi i-au cerut lui Joe Biden să se retragă. În final, s-a retras. Nu era chiar o surpriză. Ne așteptam să se retragă, presiunea era imensă. Deja se vedea în sondaje rezultatul acestei presiuni. Dincolo de cele două evenimente care au marcat campania: dezbaterea de la CNN și încercarea de asasinare eșuată asupra lui Donald Trump de pe 13 iulie.
Kamala Harris este probabil viitorul candidat. Spun că este probabil pentru că va avea loc o convenție a Partidului Democrat. Va avea loc la Chicago, între 19-24 august. Acolo se va stabili care e candidatul oficial.
În acest moment, Kamala Harris dispune de o susținere suficientă, mai puțin președintele Obama. Inclusiv soții Clinton și-au anunțat sprijinul către această candidatură.
Barack Obama, o poziție echilibrată
În ceea ce îl privește pe Barack Obama, este de fapt o poziție echilibrată și echidistantă pe care vrea să o ia față de orice candidat, lăsând până la urmă ca delegații la convenție să hotărască. La fel a făcut și în 2020 când Joe Biden a fost, până la urmă, nominalizat.
Dacă îl va învinge pe Trump, este greu de spus. În sondajele de opinie, Kamala Harris stătea mai puțin bine decât Joe Biden. În schimb, are de partea sa vârsta. Acum, în campania electorală, Donald Trump este cel bătrân, iar Kamala Harris este cea tânără. Este, însă, din California, ceea ce înseamnă că este cam liberală pentru unii dintre moderații cărora campania li se adresează. Nu cei care votează democrați sau cei care votează republicani sunt obiectul campaniei, ci cei 10% care sunt nehotărâți, sunt moderați și care pot oscila dintr-o parte în alta.
Are Kamala Harris suficientă experiență pentru a deveni președinta SUA?
Le va dovedi în campanie. Cred că a acționat destul de mult. Nu a fost atât de izolată la Casa Albă pentru că a făcut vizite inclusiv la București, în locul președintelui Biden, a făcut vizite în Asia atunci când anumite vizite prezidențiale erau cu mare risc. A ajuns să aibă totuși o experiență. Nu este un politician în politica americană foarte vechi. A fost aleasă senatoare abia în 2017. Dar să ne aducem aminte că nici Barack Obama nu era de foarte multă vreme senator în momentul în care a fost ales președinte.
Problema doamnei Harris este legată de faptul că este femeie și că este de origine afro-americană, prin tată, și asio-americană, prin mamă. Știm că rasismul este o problemă recurentă în Statele Unite.