Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacțiile liderilor lumii după retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială. Cine a criticat decizia

Liderii din întreaga lume au reacționat pe rețelele de socializare după ce Joe Biden a anunțat că nu va mai candida pentru un nou mandat la Casa Albă. Cei mai mulți au postat mesaje de susținere, iar alții, printre care și oficiali ruși, n-au ratat ocazia de a-l critica pe actualul președinte american.

Printre primii care au reacționat a fost premierul Poloniei, Donald Tusk, care l-a lăudat pe Biden.

”Președintele Joe Biden a luat multe decizii dificile datorită cărora Polonia, America și lumea întreagă sunt mai sigure, iar democrația, mai puternică”, a scris oficialul de la Varșovia.

Mulțumiri au venit și de la Kiev. Președintele Volodimir Zelenski a scris că ucrainenii ”vor fi întotdeauna recunoscători pentru felul în care președintele Biden a condus SUA”.

”El a sprijinit Ucraina în timpul celui mai dramatic moment din istorie și a ajutat poporul ucrainean. A mai scris Zelenski pe platforma de socializare X.

La rândul său, noul premier al Marii Britanii, Keir Starmer, a declarat că ”îi respectă decizia lui Biden”.

”Respect decizia președintelui Biden și aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună pe parcursul restului președinției sale. Știu că, așa cum a făcut de-a lungul carierei sale remarcabile, va lua o decizie bazată pe ceea ce crede el că este cel mai bine pentru poporul american”, a scris Starmer, pe platforma X.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, l-a numit pe Joe Biden prietenul său. Șeful Guvernului federal de la Berlin a scris pe X că ”datorită lui, cooperarea transatlantică este strânsă, NATO este puternică și SUA este un partener bun și de încredere pentru germani”.

Mai mult, el crede că decizia de a nu mai candida trebuie respectată.

”Vreau să-i mulțumesc din suflet lui Joe Biden pentru prietenia și sprijinul său ferm acordat poporului israelian de-a lungul carierei sale de zeci de ani”, a declarat Isaac Herzog, președintele Israelului.

Rusia și liderii extremiști critică retragerea lui Biden

Pe de altă parte, decizia lui Biden de a se retrage din cursa pentru un nou mandat la Casa Albă a fost pentru mulți o ocazie de a-l critica. Liderul partidului de extremă dreapta din Marea Britanie a spus că ”el a prezis că acest lucru se va întâmpla. Mai mult, el este de părere că oricine ar fi ales, Trump va câștiga în noiembrie”.

Reacții dure au venit și de la Moscova. Într-un mesaj postat pe Telegram, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, a cerut o investigație, acuzând presa din SUA și politicienii americani că au ascuns adevărata stare de sănătate a lui Biden.

”Următorul pas după declarația scrisă a lui Biden cu privire la retragerea din cursa electorală ar trebui să fie o anchetă cu privire la înțelegerea dintre mass-media americană și cercurile politice care au ascuns adevărata stare de fapt cu privire la starea sa mentală, manipulând opinia publică și făcând jocul unui partid politic”, a scris Zarahova, pe Telegram.

Iar Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, a declarat pentru presa rusă că ”în patru luni, se pot schimba multe lucruri, iar rușii monitorizează situația deocamdată”. Peskov a punctat că prioritatea numărul unu este operaţiunea militară specială din Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE