Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce urmează după retragerea lui Joe Biden. Partidul Democrat va stabili înlocuitorul care va lupta împotriva lui Trump

Partidul Democrat sunt nevoiți să facă față unei schimbări fără precedent, în plină campanie electorală, după ce președintele Joe Biden s-a retras din cursă și a decis să o sprijine pe Kamala Harris. Decizia va fi luată, însă, la nivel politic de către democrați în cadrul convenției organizate în perioada 19-22 august.

Cei aproape 4.700 de delegați vor decide cine va fi candidatul Partidului Democrat care îl va înfrunta pe republicanul Donald Trump la alegerile prezidențiale din 5 noiembrie.

Calea de urmat nu este nici ușoară, nici evidentă, chiar dacă Biden a anunțat că o sprijină pe Kamala Harris. Există întrebări fără răspuns cu privire la logistică, bani și consecințe politice, notează The Associated Press.

Ar putea Biden să îi convingă pe delegați să o sprijine pe Kamala Harris?

Biden a câștigat toate alegerile primare din fiecare stat la începutul acestui an și a pierdut doar teritoriul Samoa Americană. În consecință, cel puțin 3.896 de delegați au promis că-l vor susține.

Actualele reguli din interiorul partidului nu îi permit lui Biden să transfere sprijinul de care beneficiază unui alt candidat. Cu toate acestea, din punct de vedere politic, decizia de a o sprijini pe Kamala Harris ar putea avea greutate în rândul conducerii Partidului Democrat.

Ce se va întâmpla la Convenția Democrată

După retragerea lui Biden, Convenția Democrată este de așteptat să fie organizată în mod deschis. În schimb, sprijinul exprimat de președintele american îi împinge pe democrați într-un teritoriu neclar.

În aceste condiții, Kamala Harris este nevoită să-și consolideze sprijinul celor aproape 4.000 de delegați din state, teritorii și Districtul Columbia, precum și a celor peste 700 de superdelegați - lideri de partid, aleși, foști președinți și vicepreședinți.

Cine ar putea fi contracandidații Kamalei Harris

Înainte ca Biden să-și anunțe retragerea din cursă, democrații i-au propus pe Gavin Newsom. guvernatorul Californiei, și pe Gretchen Whitmer, guvernatorul statului Michigan, ca posibili contracandidați ai lui Harris.

Cu toate acestea, unii democrați au afirmat în mod public că ar fi mai facil să promoveze pe Kamala Harris ca prima femeie de culoare și de origine sud-asiatică pentru fotoliul de la Casa Albă.

Având în vedere cât de importanți au fost votanții de culoare - și în special femeile de culoare - pentru nominalizarea lui Biden și pentru alegerea lui Harris ca parteneră în tandem, ar fi cel puțin riscant pentru democrați să renunțe la ea pentru un candidat alb. Democrații se confruntau deja cu obstacole înainte de retragerea lui Biden.

Newsom și Whitmer, ambii albi, și orice alt democrat ar trebui, de asemenea, să cântărească beneficiile pe termen scurt și lung ale provocării lui Harris acum față de păstrarea bunăvoinței pentru un viitor scrutin prezidențial primar.

Ce se întâmplă cu banii strânși pentru Biden în campanie

Echipa de campanie lui Biden a raportat recent strângerea de donații în valoare de 91 de milioane de dolari. Comitetele de campanie democrate aliate i-au pus la dispoziție lui Biden peste 240 de milioane de dolari.

Potrivit AP, specialiștii în finanțe de campanie sunt în general de acord că Harris ar putea controla toate aceste fonduri, deoarece campania a fost înființată în numele ei, precum și al lui Biden. Dacă democrații nominalizează pe altcineva, persoana nominalizată ar putea beneficia în continuare de banii partidului, însă asupra contului Biden-Harris ar putea fi aplicate mai multe restricții.

Ideea înlocuirii lui Joe Biden cu un alt candidat la preşedinţia SUA a câștigat teren în interiorul Partidului Democrat, pe fondul îndoielilor cu privire la capacitatea sa fizică şi mintală de a mai conduce. Mai mult, în rândul democraților au fost alimentate temeri că partidul ar putea pierde alegerile în noiembrie.

În trecut au mai existat preşedinţi democraţi (Harry Truman în 1952 şi Lyndon B. Johnson în 1968) care au decis să nu candideze pentru al doilea mandat.

Retragerea lui Biden a reprezentat o premieră deoarece decizia a fost luată în plină campanie electorală, cu mai puţin de patru luni până la alegeri. De asemenea, este prima dată când un candidat se retrage după ce a obţinut sprijinul majorităţii delegaţilor în alegerile primare şi la mai puţin de o lună de desfăşurarea Convenţiei Democrate, programată la Chicago pentru 19-22 august.

Pe lângă aceste obstacole, Comitetul Naţional Democrat (DNC), însărcinat cu organizarea convenţiei, trebuie să respecte anumite reguli pentru a-l înlocui pe Biden.

În primul rând, acesta din urmă trebuie să comunice formal către DNC că se retrage din cursa prezidenţială. DNC va organiza apoi o reuniune de urgenţă în care comisia sa de regulament va stabili procesul de înlocuire a candidatului. Din acest punct, procesul devine mai simplu sau mai complicat, în funcţie de atitudinea lui Biden.

Cel în care el se retrage înainte de a fi confirmat (nominalizat) la convenţia din august drept candidat la preşedinţie, DNC poate decide desfăşurarea unei convenţii speciale pentru nominalizarea unui alt candidat sau desemnarea directă a acestuia în urma consultărilor cu liderii democraţi, se arată într-o analiză a agenției EFE.

Un element de luat în calcul este că fiecare stat al SUA are propria dată limită până la care candidaţii la alegerile din noiembrie pot fi înscrişi pe buletinele de vot, unele foarte apropiate de data convenţiei, ceea ce limitează marja de timp pentru organizarea unei convenţii speciale.

Aşadar, dacă Biden se retrage înaintea convenţiei din august, înlocuitorul său va fi cel mai probabil decis în timpul acesteia. De asemenea, actualul preşedinte ar avea în acest scenariu o mare capacitate de a influenţa alegerea celui care-i va lua locul în cursa electorală, întrucât el controlează în acest moment 3.908 din cei 3.939 de delegaţi.

Dar Biden le-ar putea cere de asemenea acestor delegaţi să voteze după propria lor dorinţă, iar câştigătorul va fi aspirantul care obţine sprijinul a cel puţin 1.976 de delegaţi.

În urma frecventelor episoade de confuzie care au culminat cu prestaţia sa dezastruoasă la dezbaterea din 27 iunie cu rivalul său republican Donald Trump, când Biden a părut incoerent şi dezorientat, tot mai mulţi congresmeni democraţi l-au îndemnat pe preşedintele în vârstă de 81 de ani să se retragă din cursă, temându-se că partidul lor va fi spulberat de republicani la alegerile din 5 noiembrie, dată la care odată cu scrutinul prezidenţial are loc şi cel pentru Congres.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE