Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce presupune portofoliul de Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie, obținut de Roxana Mînzatu

Roxana Mînzatu a obținut poziția de vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, cea mai înaltă poziție pe care a primit-o un oficial român în cadrul CE, și unul dintre cele mai importante portofolii - Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie. Este prima dată când Comisia Europeană va avea un portofoliu dedicat pentru competențe, care se concentrează pe educație cu accent pe piața muncii.

Roxana Mînzatu a primit portofoliul de Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie

Țara noastră a obținut poziția de vicepreședinte executiv al Comisiei Europene și portofoliul de Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie.

„Un portofoliu major, care va administra o cincime din bugetul UE, mai exact 235 de miliarde de euro”, a scris Ciolacu pe Facebook, la scurt timp după ce Ursula von der Leyen a anunțat noua ei echipă de comisari.

„Practic, România devine parte a deciziei în Uniunea Europeană. Doamna Roxana Mînzatu, propunerea României de comisar european, va coordona atât partea de educație, cât și zona de politici sociale, dar și programele de finanțare aferente acestor domenii, respectiv Fondul Social European Plus, Fondul Social pentru Climă și Erasmus+”, a continuat premierul, în aceeași postare.

„Acest portofoliu este unul dintre principalii factori ai politicii noastre de competitivitate și este central pentru implementarea recomandărilor raportului Draghi. Combină o greutate politică semnificativă, fonduri substanțiale ale UE, potențial legislativ și politic solid și acces esențial la serviciile și agențiile Comisiei. Poziția este un contributor important la Semestrul European, acoperind ocuparea forței de muncă, aspecte sociale și educaționale ale coordonării politicilor economice. Acest lucru va influența reformele care vor ghida generațiile viitoare de programe de coeziune și investiții”, arată Comisia Europeană.

Roxana Mînzatu va face parte, astfel, din echipa de conducere de top a Comisiei Europene. Ea va avea responsabilități legislative în domeniul liberei circulații a lucrătorilor și legislației sociale, va coordona Programul Erasmus+, un program la care aplică din ce în ce mai mulți tineri români. Practic, are și o componentă a pieții muncii, propunând legislație în acest domeniu.

Sunt 11 femei - adică un procent de 40% - în noua echipă a Ursulei von der Leyen, printre care și Roxana Mînzatu. Paritatea de gen a fost, de altfel, una dintre dorințele șefei CE în actualul și precedentul mandat.

Expert: Nu știm exact care sunt competențele precise ale fiecăruia dintre comisari

Portofoliul primit de Roxana Mînzatu combină „o greutate politică semnificativă și fonduri substanțiale ale UE, cu potențial legislativ și politic solid și acces esențial la serviciile și agențiile Comisiei”, a mai spus Ciolacu, pe Facebook.

Prof. univ. dr. Sergiu Mișcoiu, profesor de Științe Politice la Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca: „Postul pe care îl ocupă doamna Mînzatu este un post care va valorifica nu doar competențele sale personale ci și nevoile majore ale Europei care se schimbă din perspectiva aceasta a educației și a învățării pe tot parcursul vieții”, a precizat acesta, în direct la Euronews România.

„Nu știm exact cum vor funcționa între ele aceste direcții generale care sunt în subordinea unor comisari și nu știm exact care vor fi competențele precise ale fiecăruia dintre aceștia. Iarăși e interesant, Ursula von der Leyen a precizat cumva că vicepreședinții executivi au o autonomie mare în coordonarea domeniilor de care se ocupă, pe de altă parte, a menționat la mai mulți comisari că aceștia răspund direct în fața ei, ceea ce înseamnă că vom avea situații inerente, în care anumiți comisari se vor apropia de vicepreședintele executiv care coordonează domeniul larg în cauză, iar alții vor fi mai degrabă apropiați direct de Ursula von der Leyen”, a mai spus acesta, în direct la Euronews România.

Europarlamentar: Nu toți cei 26 de comisari europeni propuși astăzi vor și trece de audierile parlamentare

„Poziția de vicepreședinte executiv se datorează acceptării României a schimbării pentru a contribui la echilibrul de gen”

Europarlamentarul Iuliu Winkler a vorbit la Euronews România despre ce înseamnă portofoliul primit de Mînzatu.

Iuliu Winkler, europarlamentar: „Eu cred că este un portofoliu important. O judecăm prin două aspecte. În primul rând, poziția politică în Comisia Europeană și iată că România are un vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, în condițiile în care actuala structură a Comisiei se schimbă după 1 noiembrie sau atunci când va fi votată Comisia. Dispar vicepreședinții Comisiei Europene, nu mai avem această funcție, avem șase vicepreședinți executivi. Unul dintre ei este un politician român. Este Roxana Mînzatu. O felicit. Sper că va trece prin audierile parlamentare și nu vor exista probleme în acest sens, cu toate că pot să vă dau cu siguranță vestea că nu toți cei 26 de comisari europeni propuși astăzi vor și trece de audierile parlamentare. Vom vedea ce se întâmplă. (...) Este o veste bună pentru România. Trebuie să spunem acest lucru, să fim perfect transparenți: iată că schimbarea candidatului a adus cu sine un premiu dacă se poate spune acest lucru. Este clar că poziția de vicepreședinte executiv se datorează acceptării României a schimbării pentru a contribui la echilibrul de gen”.

Ce se schimbă pentru tinerii români, pentru că între competențele Roxanei Mînzatu va fi și programul Erasmus+

Iuliu Winkler, europarlamentar: „Acum, nici Roxana Mînzatu nu este comisarul tinerilor români, după cum niciun comisar european din Comisie nu este comisarul pentru națiunea proprie sau pentru țara proprie. Trebuie să vorbim despre tinerii europeni. Dacă se schimbă ceva, eu sper că se vor schimba anumite lucruri, pentru că vedeți că avem probleme mari în ceea ce privește competențele. Echilibrul dintre ceea ce cere piața muncii și ceea ce oferă educația - fie medie, fie tehnică, fie superioară din UE - este un echilibru fragil și imperfect. Avem tineri care caută locuri de muncă, dar nu au pregătirile necesare pe care le așteaptă întreprinzătorii. Deci, este o mare provocare și este o chestiune care nu se rezolvă în cinci ani de zile. Dar, dacă punem acum temeliile schimbării, atunci va fi un lucru foarte important”.

„Comisia Europeană este o comisie politică”

„Este, categoric, cea mai importantă poziție pe care România a avut-o vreodată în CE. Comisia Europeană este o comisie politică. Ursula von der Leyen chiar a reiterat în conferința de presă că are o comisie geopolitică. Continuă această idee care a fost și în primul ei mandat, de Comisie geopolitică. Este o comisie formată din politicieni, nu o comisie formată din experți. Ca și un Guvern. Nu avem un guvern tehnocrat, dacă doriți, nu avem o comisie tehnocrată. Avem o comisie de politicieni”, a precizat europarlamentarul Iuliu Winkler, pentru Euronews.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE