Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Slovenia, noi probleme după nominalizarea altui comisar european: Candidatul, presupuse legături cu poliția secretă iugoslavă

Șefa delegației Partidului Popular European (PPE) din Slovenia în Parlamentul European, Romana Tomc, a declarat pentru Euronews.com că noua candidată a țării pentru funcția de comisar Marta Kos este „complet inacceptabilă” și „problematică” pentru PPE, cel mai mare grup din Parlament.

Ea și-a exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa de experiență la nivel executiv a lui Kos, pe care o consideră esențială pentru rolul de comisar.

Tomc a menționat, de asemenea, presupusele asocieri din trecut dintre Kos și UDBA, poliția secretă a fostei Iugoslavii, care s-a dizolvat în 1991 odată cu independența Sloveniei.

„Vă puteți imagina că cineva, de exemplu, în Germania ar nominaliza un candidat cu povara de a fi fost asociat STASI în trecut?”, a întrebat ea, referindu-se la fostul serviciu secret notoriu al Germaniei de Est.

Schimbarea de ultimă oră de la Ljubljana a nominalizărilor comisarilor, care a întârziat dezvăluirea portofoliului președintei Ursula von der Leyen, a declanșat o dispută între premierul Robert Golob și Partidul Democrat Sloven, din opoziție, din care face parte Tomc și pe care îl acuză de sabotaj.

Vesel, fost șef al Curții de Conturi naționale, a fost propus inițial înainte de vară, o decizie reconfirmată de guvern chiar săptămâna trecută (3 septembrie), înainte ca Ljubljana să cedeze și să accepte să trimită o femeie.

Schimbările ar putea întârzia și mai mult prezentarea echipei lui Von der Leyen

Această întorsătură de situație creează o dispută politică în Slovenia, care amenință să întârzie și mai mult planurile lui von der Leyen.

Prin lege, Kos trebuie să participe acum la o audiere a Comisiei pentru afaceri europene a Adunării Naționale slovene, care fusese programată inițial pentru vineri.

Deși opiniile deputaților nu sunt obligatorii, președintele comisiei, Franc Breznik, a amenințat că va amâna audierea cu până la două săptămâni, în speranța de a obține mai multe detalii despre presiunile exercitate de guvern asupra lui Vesel pentru a demisiona, potrivit presei slovene.

Tomc a declarat că Franc Breznik cere pur și simplu claritate și documente.

„Problema ar putea fi rezolvată cu ușurință. Este bine cunoscut ce trebuie să facă guvernul: să prezinte documentele necesare. Nu există niciun motiv pentru care comisia să nu își îndeplinească rolul dacă i se oferă informațiile corespunzătoare”, a spus ea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE