Într-un mic sat de munte din județul Buzău, localnicii transformă deșeurile din plastic în obiecte pentru gospodărie. De la agrafe pentru rufe și ghivece, până la cărămizi și piepteni.
Cum ar putea să fie implementat un astfel de proiect în toate județele din România, aflăm într-un nou episod Reciclăm să ne salvăm.
Din plastic dăunător, în plastic folositor. Moara de plastic transformă PET-urile în obiecte pentru sătenii din Bozioru
În comuna Bozioru din județul Buzău locuiesc aproximativ 2000 de persoane. Aici, în inima munților, se ascund mai multe comori. De la schiturile rupestre, la munții de chihlimbar, până la moara de plastic.
O căsuță din vârful munților era o școală până nu demult. Dar au plecat atât de mulți oameni din sat în ultimii ani, încât școala a rămas fără elevi. În vara anului trecut a primit o viață nouă.
Irina Țîrdea, manager Asociația Ținutul Buzăului: „E un proiect care se dorește a deschide ochii, pentru că putem face lucruri frumoase din ceva ce în principiu aruncăm”.
Moara de plastic este locul în care oamenii din zonă pot să își ducă peturile pentru a fi reciclate. Astfel, în loc să ajungă pe marginea drumului sau în ape, aproximativ 30 de kilograme de plastic sunt transformate aici în fiecare zi.
Irina Țîrdea, manager Asociația Ținutul Buzăului: „După ce acestea sunt spălate și uscate ajung în tocător. Obținem rezultatul final și anume acești fulgi de plastic”.
În mâinile potrivite, fulgii de plastic costă mai mult decât PET-urile în sine, mai ales dacă sticlele sunt tocate pe culori. Ajung la marile firme care fac produse din plastic reciclat. Ce nu se vinde, se transformă. De la agrafe pentru rufe, cărămizi, rigle pentru elevii de la școlile din zonă, până la ghivece sau piepteni, toate se fac din plastic reciclat.
Majoritatea produselor se întorc în comunitate, iar restul, la turiști.
Irina Țîrdea, manager Asociația Ținutul Buzăului: „Moara, aflându-se pe un traseu turistic către schiturile rupestre de la Nucu, turiștii care ,evident, au la ei o sticlă de apă, de suc, orice alt PET în dotare, în momentul în care au terminat conținutul se pot întoarce cu acele PET-uri, le pot lăsa la moară și își pot achiziționa un suvenir”.
Proiectul, de succes acum, a fost primit cu reticență în primă fază.
Irina Țîrdea, manager Asociația Ținutul Buzăului: „Este un proiect care vine într-o comunitate ce nu a fost obișnuită cu acest tip de reciclare. Bineînțeles, nu toată lumea este foarte deschisă, nu toată lumea privește foarte senin această inițiativă, dar învață”.
Asta face și Dumitru. Are 54 de ani și toată viața lui a locuit în Bozioru. De când a apărut proiectul, strânge PET-urile din sat și le lasă la noii vecini de peste drum, la moara de plastic.
Dobrin Dumitru, localnic: „Când se adună plasticul, le adun. Le adun într-un sac și le duc la doamna aici. Vrem un mediu curat. Nu sticle pe drum, nu hârtii”.
Scopul asociației este să îi învețe pe localnici cum să folosească moara pentru a putea face asta singuri pe viitor. Deși inițial a fost o investiție, banii primiți de pe urma reciclării se întorc și ei în comunitate. Asociația vrea să mai deschidă încă trei mori în județ, dar astfel de proiecte ar putea fi implementate în majoritatea satelor din România.