Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cronologia conflictelor dintre Israel și Liban. Cea mai sângeroasă invazie a durat trei ani și s-a soldat cu 17 mii de morți

În ultimele decenii, Israelul și Libanul au fost angajate în conflicte. Totul a început în 1948, anul în care a fost creat statul Israel. Cinci state arabe din regiune, inclusiv Libanul, au încercat să oprească înființarea unui stat evreu pe teritorii pe care le considerau ca fiind ale lor. Ostilitățile s-au soldat cu zeci de mii de morți și sute de mii de sinistrați, în Liban. 

Noaptea trecută, armata israeliană a început o operațiune terestră în Liban. Au fost lansate mai multe aeriene în suburbia Dahieh din sudul Beirutului. Dahieh-ul este considerat fief al grupării Hezbollah. În același timp, armata libaneză s-a retras și și-a repoziţionat trupele la aproximativ 5 kilometri de graniţa cu Israelul. 

Prima invazie israeliană a Libanului (1978)

Conflictul din 1978 este cunoscut și ca Prima Invazie israeliană a Libanului. Israelul a trimis trupe peste graniță după ce membri ai Organizației pentru Eliberarea Palestinei au intrat în Israel din Liban pe mare, au preluat controlul unui autobuz și au ucis zeci de civili. Ostilitățile din 1978 s-a încheiat cu până la două mii de morți în Liban și strămutarea a până la 250 de mii de civili. În cele din urmă, Organizația pentru Eliberarea Palestinei s-a retras din sudul Libanului.  

Al doilea război din Liban (1982)

În 1982, a început un nou conflict. Motivul a fost tentativa de asasinat împotriva ambasadorului evreu în Marea Britanie. Tel Avivul a anunțat că, de această dată, își dorește să distrugă Organizația pentru Eliberarea Palestinei, un grup paramilitar anti-Israel. Ostilitățile au durat trei ani și au dus la peste 17.000 de morți, potrivit rapoartelor contemporane, și la o anchetă israeliană privind un masacru din tabere de refugiați palestinieni. Membrii Organizației pentru Eliberarea Palestinei au plecat din Liban, dar ulterior, a luat naștere gruparea Hezbollah.  

Conflictul din 2006: Israel vs. Hezbollah

După o perioadă de relativă liniște, în 2006 a izbucnit un nou conflict. Militanții Hezbollah s-au infiltrat în Israel într-un atac surpriză, ucigând opt soldați israelieni și răpind alți doi. Israelul a răspuns cu raiduri aeriane masive, urmate de o ofensivă terestră. Războiul, care a durat doar o lună, a dus la moartea a aproximativ 1.200 de oameni în Liban. În Israel, au murit aproape 50 de civili și peste 120 de sodați. Acest conflict s-a încheiat cu o încetare a focului mediată de ONU. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE