Un concert de la UNTOLD 2023 al trapperului Gheboasă a declanșat o dezbatere pe Internet și nu numai. Pentru că artistul vorbește în versurile lui inclusiv despre consumul de droguri, acesta a fost acuzat că muzica lui s-ar afla printre motivele pentru care adolescenii și tinerii ajung să consume substanțe interzise.
Pe de altă parte, însă, alții susțin că versuri violente există în numeroase genuri muzicale de mult mai mult timp și că între cele două nu există o legătură.
Alexandru Dincovici, antropolog, a vorbit la emisiunea Vocile care contează despre acest subiect care a luat amploare, susținând că muzica nu reprezintă neapărat un imbold care îi determină pe tineri și pe adolescenți să consume substanțe interzise, ci mai degrabă oportunitatea și disponibilitatea drogurilor sunt mai periculoase.
Alexandru Dincovici, antropolog: „Cred că trebuie să ne îngrijorăm, dacă suntem părinți, indiferent de ce se întâmplă în lume pentru că sunt atât de multe lucruri nocive la care copiii sunt expuși încă de mici încât e datoria noastră ca părinți să ne îngrijorăm”.
„Nu trebuie să arătăm cu degetul către un anumit fenomen și să încercăm să trasăm niște legături care nu există”.
„Cred că ne facem prea multe griji. În SUA, de exemplu, dacă e să ne uităm la muzica internațională, multă lume știe că în rap a fost acum câțiva ani o melodie WAP a lui Cardi B, extrem de celebră și de explicită din punct de vedere sexual, care a ajuns în topuri și care a lansat tot felul de dezbateri feministe despre cum ea, de fapt, împuternicește femeile cu versurile acelea, care la noi ar fi produs cu siguranță un scandal mediatic mult mai mare dacă ar fi venit și ar fi cântat”.
„Cred că multă lume se duce și ascultă muzică pentru că sună bine, în principal, și dincolo de versurile din cântecele lui Gheboasa există acolo un ritm, există un ritm specific în muzica trap care prinde foarte bine acum și multă lume ascultă pentru asta. Nu stă nimeni să facă neapărat analiză pe ce se întâmplă acolo, cu atât mai puțin să treacă de la niște povești despre droguri pe care le aveam și noi…”.
Alexandru Dincovici, antropolog: „Eu am copilărit într-o perioadă în care Paraziții ajungeau cumva la modă / Asta nu m-a apropiat în niciun fel de actul de consum”
Alexandru Dincovici, antropolog: „Eu am copilărit într-o perioadă în care Paraziții ajungeau cumva la modă în anii '90-2000 și am aflat despre cannabis - nu din versurile lor - auzisem la școală, pe la 14 ani, dar acolo e prima muzică în care am auzit despre consumul de droguri. Asta nu m-a apropiat în niciun fel mai mult de domeniul ăsta, de actul de consum, decât orice altceva. Cred că ce e mai periculos e mai degrabă oportunitatea de a consuma, disponibilitatea drogurilor, iar criminalizarea, în general, nu e o soluție pentru astfel de comportament pentru că tinerii, în general, sunt categoria cea mai expusă la comportamente de risc și trebuie umblat la informarea lor, dar informare nu la modul ce se încearcă acum gata, oprim, nu mai avem voie, ci ar trebui informați concret ce înseamnă consum de droguri, ce înseamnă drogurile, la ce să se aștepte, ce să nu facă”.
„Informarea, cumva, vine și cu risc pentru că învățăm cumva tinerii de ce se poate întâmpla să…, dar cred că e destul de mic și cred că beneficiile sunt mult mai mari”.
„E mai tentant să faci ceva ce știi că nu ai voie, ce nu cunoști și spun alții că e OK decât să ai un acces la informație de calitate și care pune accentul totuși pe problemele care pot apărea de acolo”.