Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Educație antidrog în școli și licee. Specialist: Exact politicile publice în domeniul drogurilor și felul în care statul se raportează la consumator generează dezastre

Directoarea Colegiului „Ioan Luca Caragiale” din Bucureși a declarat la Euronews România că a semnalat în repetate rânduri, inclusiv Poliției, că o parte dintre elevi consumă droguri. Directoarea ar fi întâmpinat probleme în special cu părinții,  unii dintre ei ar fi avut reacții violente și chiar au amenințat-o cu judecata. Reprezentanții părinților spun că de fapt este foarte important ca anturajul tinerilor să fie cunoscut de familie.

Cristina Bâtlan, antreprenor, mama unui adolescent, consideră că totul începe cu educația. Copilul ar trebui să fie învățat de mic să spună adevărul.

„Procesul de învățare este unul foarte lung. Dacă nu îți înveți copilul, de mic, să îți spună adevărul, nu ai cum să îi ceri la 19 ani să înceapă de-odată să îți spună adevărul. O dependență este o boală. Atunci când copilul tău are o boală, îl dai afară din casă? Dacă el e dependent de droguri, îl dai afară din casă? Multă lume face lucrul acesta și eu nu pot să înțeleg. Întrebarea e cum putem să ajutăm un om care este dependent? Dacă nu îl ajutăm, pe lângă dependența pe care o are, o să capete o altă problemă, o depresie”, a spus Cristina Bâtlan la Euronews România.

Educația antidrog în școlile din Olanda

Ioana Macoveiciuc a explicat cum se face educația în școlile din Olanda în ceea ce privește consumul de droguri sau de alcool. Potrivit acesteia, programele în care părinții și copiii au făcut cursuri în paralel pe aceste teme au funcționat cel mai bine.

„Părinții învață și ei. Studiile arată că cel mai bine au funcționat programele în care părinții și copiii au făcut în paralel cursuri despre tema aceasta. La 4-5 săptămâni copiii discută în școală despre droguri sau alcoolism, de exemplu despre ce impact au drogurile asupra corpului sau asupra familiei. Deja la 15 ani copiii știu ce va însemna pentru viața lor dacă vor consuma droguri sau alcool. Mai e ceva, există consilieri școlari, există mentori, profesori, care sunt foarte apropiați de copii și care sunt foarte atenți la semnele pe care le dau aceștia”, a spus Ioana Macoveiciuc la Euronews România.

Ce face greșit statul român

Vlad Zaha, criminolog și specialist în politica drogurilor, consideră că tocmai politicile publice în domeniul drogurilor și felul în care statul se raportează la consumator sunt cele care generează dezastre.

„Deocamdată statul român nu face nimic bine. Tot ce face statul român acum este să ducă un război împotriva consumatorilor de droguri, iar tocmai acest război creează toate dezastrele sociale și medicale. Nu un individ este de vină pentru că elevii sau copiii consumă droguri în școli sau pentru că cineva moare de supradoză, ci exact politicile publice în domeniul drogurilor și felul în care statul se raportează la consumator sunt cele care generează dezastre.

Dacă o să recurgem la bâtă, însemnând DIICOT, Poliție, Agenția Anti-Drog, la percheziționări, exmatriculări, totul devine mai rău. Asta este realitatea criminologică, demonstrată și susținută de Comisia Globală pentru Politica Drogurilor și de Organizația Mondială a Sănătății.

Eu am ascultat-o pe doamna directoare a Colegiului Național ”I.L Caragiale” din București debitând niște aberații când vorbim de tineri și copii consumatori de droguri. Aceasta a spus c-ar vrea în cazul în care «este dovedit, la capătul procesului că un elev din Caragiale este fie dealer, fie consumator să fie scos într-un fel sau altul, oficial și legal din colectivul acelei școli». Adică în viziunea dânsei, problema e că elevul rămâne în grupul de copii. Asta înseamnă excludere, marginalizare. Cu alte cuvinte, te droghezi? Riști să îți distrugi viața? Lasă că ți-o distrugem noi, școala, statul, și îți dăm noi motive să consumi droguri.

Cel mai mare studiu realizat vreodată în România, în 2020, pe 10.000 de tineri români, de psihologul și cercetătorul Mihai Copăceanu, relevă că 45% dintre toți tinerii români au consumat canabis cel puțin o dată. Adică aproape 1 din 2. Și atunci ce facem? Îi trimitem la seral pe cei un milion de tineri?”, a spus Vlad Zaha la Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE