Berea fără alcool conține alcool, însă într-o cantitate destul de mică. Chiar și așa, șoferii care sunt tentați să o consume trebuie să fie cu mare băgare de seamă și să se gândească de două ori înainte dacă nu vor să rămână fără permisul auto.
Pe așa călduri, bea o bere rece și îți trece. Tentația e mare și chiar și șoferii simt nevoia să își stingă setea apelând la cea „fără alcool”. Deși i se spune așa, berea fără alcool poate să conțină, de fapt, o cantitate de alcool. Destul de mică, e drept.
Conform legislaţiei în vigoare, pentru a primi eticheta de bere fără alcool, o bere trebuie să conţină cel mult 0,5% alcool.
Este considerată o cantitate nesemnificativă de alcool, însă legislația din România are toleranță zero pentru alcool la volan.
Prin urmare, deși sunt mai multe variabile aici, dacă un șofer consumă o singură bere fără alcool și pornește la drum, cel mai probabil nu va rămâne fără permisul de conducere. Pe de altă parte, dacă va consuma mai multe astfel de beri, sunt șanse mari să îi influențeze alcoolemia în sânge și să aibă probleme cu autoritățile.
14 mii de permise au fost suspendate în 2023 pe fondul consumului de alcool și al substanțelor halucinogene
Polițiștii români spun că pericolul reprezentat de consumul de alcool sau substanțe interzise, la volan, este în creștere.
La noi în țară, în primele șase luni ale acestui an, poliția a reținut aproape 14 mii de permise de conducere pentru cele două abateri. Cifrele sunt îngrijorătoare dacă ne uităm la 2022, când în tot anul au fost reținute aproape 17 mii de permise.
Alcoolul la volan este principala cauza a accidentelor rutiere grave și doar în prima jumătate a acestui an, 24 de persoane și-au pierdut viața în accidente în care au fost implicați șoferi băuți.