Consumul chiar și în cantități mici de alcool, în timpul sarcinii, poate schimba structura creierului unui bebeluș și poate întârzia dezvoltarea creierului acestuia, potrivit unui nou studiu.
Oamenii de știință au analizat scanările RMN ale bebelușilor ale căror mame au raportat că au consumat alcool în timpul sarcinii, comparându-i cu scanările copiilor ale căror mame nu au consumat.
Cercetătorii au descoperit că și în cazurile de expunere la alcool la nivel scăzut, modificările structurii creierului au fost „semnificative”.
Este recomandată pe scară largă de către experții în sănătate și organizațiile pentru femeile însărcinate să evite consumul de alcool, din cauza riscului binecunoscut de a afecta fătul.
Consumul de alcool în timpul sarcinii poate provoca afecțiuni numite tulburări ale spectrului alcoolismului fetal, care pot duce la dezvoltarea dificultăților de învățare la copil, probleme de comportament sau întârzieri de vorbire și limbaj.
Cercetătorii din spatele studiului au avertizat că multe femei însărcinate nu sunt încă conștiente de efectele potențiale ale alcoolului asupra copilului în timpul sarcinii.
„Prin urmare, este responsabilitatea noastră nu numai să facem cercetări, ci și să educăm în mod activ publicul cu privire la efectele alcoolului asupra micuțului”, a spus autorul principal Patric Kienast, doctorand la Universitatea de Medicină din Viena, Austria.
Potrivit cercetătorilor, întârzierea dezvoltării creierului fetal ar putea fi legată în mod specific de o etapă întârziată de mielinizare și de girificare mai puțin distinctă în lobii frontal și occipital.
Procesul de mielinizare este esențial pentru funcționarea creierului și a sistemului nervos. Mielina protejează celulele nervoase, permițându-le să transmită informații mai rapid. Etapele importante ale dezvoltării la sugari, cum ar fi răsturnarea, târârile și procesarea limbajului sunt direct legate de mielinizare.
Girificarea se referă la formarea pliurilor cortexului cerebral. Această pliere mărește suprafața cortexului cu spațiu limitat în craniu, permițând o creștere a performanței cognitive. Când girificarea este diminuată, funcționalitatea este redusă.