Pepenii de Dăbuleni nu au mai fost recoltați din cauza caniculei, iar fermierii locali semnalează pierderi de sute de tone. În plus, producătorii se confruntă și cu o campanie negativă în mediul online. Recent, au apărut videoclipuri în care se testează pepenii de Dăbuleni cu aparate care indică niveluri ridicate de pesticide, punând astfel sub semnul întrebării calitatea lor.
Tone de pepeni se strică pe câmp, în Dolj, din cauza caniculei
Uitați, lubeniță bună, dar a afectat-o soarele...
O mare de pepeni care deja fermentează din cauza caniculei se vede pe câmpurile din Călărași și Dăbuleni. Pierderile unui fermier ajung și la aproape de 200 de tone.
Uitați câtă investiție am lăsat aici pe câmp! La patru hectare care se văd aici, la ce vedeți dumneavoastră aici, a rămas o sută și ceva, aproape de 200 de tone. E vai de steaua noastră! Motorină, benzină, paznici plătiți, nopți nedormite. Țântarii te mănâncă, ciorile, grămadă, de nu te lasă ciorile... Deci, noi muncim și am muncit în zadar. A dat și piatră. Deci, ne-a afectat și piatra, și canicula...
Și nu doar canicula i-a pus pe producători în situația de a duce la gunoi cantități mari de pepeni. Eugen Cojocaru spune că a aruncat zeci de tone chiar luna trecută din cauza grindinei.
Ca să salvez această recoltă în momentul când a fost grindina, a trebuit să rup prima generație... Uitați, cât erau de mari atunci, ca să dea voie să lege altele... Vreo 60 de tone chiar le-am aruncat, nu am avut ce să mai fac cu ele, au fost bătute de piatră.
Sorin Sandu, primar Călărași, Dolj: Sunt ani în care mai mulți factori contribuie la ceea ce vedeți acum. Am început cu primăvara ploioasă și răcoroasă, care a încurajat vegetația și a obișnuit planta cu un ritm de creștere, apoi s-a intrat direct în caniculă. Plantele au intrat în stres, după care a apărut grindina.
Chiar dacă județul Dolj este renumit pentru producția de pepeni verzi, datele de la Direcția Agricolă arată că în ultimii patru ani suprafața cultivată cu pepeni a scăzut cu 400 de hectare, de la 2.900 de hectare la 2.500 de hectare. Chiar și în aceste condiții, Doljul asigură 20% din producția de pepeni verzi a României.