Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aplicația care îți găsește apa gratuită. Un elev din Craiova ajută oamenii să găsească surse de apă potabilă în oraș

Un elev din Craiova pasionat de programare a creat o aplicație online prin care pot fi rapid găsite sursele de apă potabilă gratuite din oraș. Adică cișmelele sau țâșnitori publice. Aplicația este funcțională de o săptămână și poate fi descărcată gratuit de utilizatori. Tânărul vrea să extindă proiectul și în alte orașe din țară. 

La un click distanță, craiovenii sau vizitatorii orașului pot afla rapid unde găsesc sursele de apă potabilă gratuită din oraș, adică cișmelele, fântânile sau țășnitorile publice, și, astfel, să își potolească setea. Matei Grejdean, elev la Colegiul Național Pedagogic din Craiova le-a venit în ajutor cu aplicația WaterMap. 

Matei Grejdean, elev: Aplicația Watermap oferă craiovenilor posibilitatea de a găsi pe hartă sursele de apă potabilă din oraș, adică cișmele, fântâni, țășnitori. Aplicația este de folos mai ales în zilele toride vară și de asemenea i încurajează pe oameni să reducă consumul de plastic protejând mediul înconjurător.  Am văzut și în alte țări astfel de aplicații și m-am gândit că pot și eu să fac asta pentru orașul meu. (Reporter: În ce țări ai văzut astfel de aplicații?) Am văzut în Italia și în Japonia. (Reporter: Cât și-a luat să faci aplicația?) Aproximativ o lună.” 

Identificarea surselor de apă, cea mai dificilă parte a proiectului

Partea cea mai grea a fost identificarea surselor de apă pentru a putea fi înregistrate în aplicație, dar Matei a fost ajutat aici de angajații Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public care i-au oferit o hartă actualizată. În timp, tânărul a creat și alte aplicații utile. Precum cea care permite ca mai multe posturi de radio din lume să poată fi ascultate și la noi, o alta pentru recomandări de filme sau una pentru sincronizarea listei de cumpărături cu cea stabilită de alte persoane. Acum, elevul se concentrează pe ultima sa inovație. 

 Matei Grejdean, elev: ”În viitor, îmi doresc să extind această aplicație și în alte orașe din țară cu ajutorul primăriilor, companiilor de apă și utilizatorilor. Este foarte utilă pentru că dacă avem mai multe drumuri prin oraș în loc să cumpărăm o sticlă de apă, putem să mergem să găsim o sursă de apă și eventual să reumplem un recipient pe care îl avem la noi.” 

Craiovenii, dar și vizitatorii orașului spun găsesc utilă o astfel de aplicație mai ales pe caniculă. 

”Sunt oameni care au nevoie să ia o pastilă. Poate că trebuie să meargă la farmacie, e adevărat, dar pot să vină aici să bea apă, tot vin să bea apă și își ia și pastila. Deci, este bine să fie pe aplicație și acest lucru”, spune un craiovean. 

În Craiova, sunt peste 50 de surse de apă potabilă care se regăsesc și pe aplicația creată de Matei și care poate fi descărcată gratuit. Utilizatorii pot chiar să  contribuie la actualizarea informațiilor despre starea surselor de apă gratuită. O astfel de aplicație se folosește și în Italia și se numește Fontanelle.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE