Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Canicula extremă ucide fructele de mare. Fermele de scoici din Croația au rămas fără 90% din producție

Căldura extremă pune în pericol fructele de mare. Fermele de scoici din Croația au rămas fără 90% din producție. Temperatura apei mării a ajuns în jurul a 30 de grade, ceea ce face imposibilă supraviețuirea midiilor.

Zdravko traversează cu barca laguna Brijesta, până la ferma sa de scoici. În mod normal, de pe aceste frânghii ar fi trebuit să culeagă sute de midii sănătoase. În schimb, găsește doar cochilii goale.

Canicula extremă ucide fructele de mare

Zdravko Lasic, proprietar fermă de scoici: "În acest sezon, ne confruntăm cu o moarte masivă a midiilor, fără precedent. Nu putem spune cu siguranță cum și de ce s-a întâmplat, dar suntem convinși că temperaturile ridicate ale mării sunt cele care le-au ucis."

Căldura a ucis și midiile tinere care urmau să fie recoltate anul viitor.

Zdravko Lasic, proprietar fermă de scoici: "Îngrijorător este faptul că, pentru prima dată, ne aflăm în situația în care căldura ucide toate generațiile (n.r.: de midii), inclusiv pe cele mai mici. Midiile de semințe obișnuiau să supraviețuiască, dar acum, dacă încălzirea mării nu se oprește, dacă marea nu se răcește puțin, ne temem că nu vom avea destule midii de semințe și că nu vor crește suficient încât să poată fi vândute anul viitor."

În luna iulie, temperaturile în Croația au oscilat în jurul a 40 de grade, iar apa mării a ajuns la un maxim istoric de 29,7 grade.

Ana Bratos Cetinic, Departamentul de Acvacultură al Universității din Dubrovnik: "Studiile, inclusiv cele mai recente, au arătat că midiile sunt foarte sensibile la căldură și nu pot supraviețui temperaturilor apei de 30 de grade Celsius mai mult de trei zile, ceea ce probabil s-a întâmplat în golful Mali Ston."

Doar la ferma lui Zdravko au murit în jur de 70 de tone de midii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE