Primele rezultate la Evaluarea Națională 2022 au fost publicate pe site-ul evaluare.edu.ro. Peste 82% din elevi au obținut medii peste 5, cel mai mare procent din ultimii 10 ani. Un număr de 221 de elevi au obținut media 10.
Elevii nemulțumiți de note pot depune contestații astăzi și mâine.
Cîmpeanu: Numărul mediilor peste 5, "o maximă absolută", în raport cu ultimii 10 ani
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut câteva declarații înainte de afișarea primelor rezultate la Evaluarea Națională.
Potrivit acestuia, peste 82% dintre elevi au luat peste 5 la Evaluarea Națională. Acesta a completat că numărul mediilor peste 5 este la "o maximă absolută", în raport cu ultimii 10 ani
La proba la Limba română, aproape 86% au luat note peste 5. La proba la matematică, 77,5 la sută dintre candidați au obținut note peste 5.
Topul județelor cu cele mai multe medii peste 5:
- Cluj - 92,7%
- București 91,6%
- Brăila – 91%
Cel mai mic procent de medii peste 5 s-a înregistrat în județul Teleorman (71,8 %).
Când se depun contestațiile la Evaluarea Națională 2022
Potrivit calendarului Evaluării Naționale 2022, elevii nemulțumiți de note pot depune contestații pe 23 iunie (ora 16:00 – ora 19:00) și 24 iunie (ora 8:00 – ora 12:00).
Rezultatele finale, după rezolvarea contestațiilor, vor fi afișate pe data de 30 iunie.
La fel ca anul trecut, rezultatele la Evaluarea Națională 2022 sunt anonimizate. Concret, pe listele publicate pe edu.ro și pe avizierele școlilor nu apar numele și prenumele candidaților, ci un cod unic aferent fiecărui candidat.
Elevii au primit, la începutul examenelor, codul unic corespunzător, pe baza căruia își vor putea vedea notele.
Cum se depun contestațiile la Evaluarea Națională 2022
Contestațiile la notele obținute la examenele de anul acesta se pot depune atât fizic, la centrul de examen, cât și online. Elevii trebuie să știe faptul că nota obținută după soluționarea contestațiilor va fi nota definitivă.
Potrivit metodologiei elaborate de Ministerul Educației, în situaţia în care se constată o diferenţă de notare mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii, lucrarea este reevaluată de alţi doi profesori evaluatori.
Reevaluarea se face respectând cu stricteţe baremul de evaluare şi notare şi toate procedurile de evaluare. Nota acordată de cea de-a doua comisie de contestaţii este nota finală obţinută de candidat.
Nota obţinută în etapa de soluţionare a contestaţiilor este nota definitivă, indiferent de punctajul obţinut, în plus sau în minus, faţă de nota acordată în etapa de evaluare iniţială a lucrării.
Această notă nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă.
Cum se calculează media de admitere la liceu
Media notelor obținute la Evaluarea Națională are pondere 80% din media de admitere la liceu.
Concret, formula de calcul a mediei de admitere la liceu este:
MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN
unde:
MA = media de admitere
ABS = media generală de absolvire a claselor 5-8
EN = media generală obținută la Evaluarea Națională
Câți elevi s-au prezentat la Evaluarea Națională
Potrivit datelor comunicate de Ministerul Educației la începutul examenelor, la Evaluarea Națională s-au înscris 155.561 de absolvenți ai clasei a VIII-a.
La prima proba, cea la Limba și literatura română, au fost prezenți 148.891 de candidați, a anunțat ministerul.
La cea de-a doua probă, cea la Matematică, s-au prezentat la examen 148.595 de absolvenți ai clasei a VIII-a din totalul celor înscriși.