Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Căldura persistentă poate duce la probleme cronice de sănătate. Care sunt principalele riscuri

Temperaturile de vară continuă să doboare recorduri în întreaga lume. O mare parte din atenție este acordată risculului imediat pentru sănătatea oamenilor. Deși este important să vă protejați de căldură, unii oameni fac greșeala de a nu se aclimatiza niciodată la vremea caldă.

"Dacă oamenii trăiesc în medii cu aer condiționat - 24 de ore din 24, 7 zile din 7 - atunci corpurile oamenilor nu se aclimatizează niciodată cu adevărat la temperaturi mai ridicate", a declarat Kristie Ebi, profesor de sănătate globală la Centrul pentru Sănătate și Mediu Global de la Universitatea din Washington, potrivit The Washington Post.

Căldura cronică ne afectează inima

Pentru a înțelege de ce căldura cronică poate fi periculoasă pentru sănătatea noastră, este important să înțelegem ce face corpul nostru pentru a încerca să se apere de temperaturile ridicate. La oamenii sănătoși, o temperatură corporală în afara intervalului 36,5 – 37,5 grade Celsius, riscă să afecteze tesuturile și organele. Capacitatea noastră de termoreglare în fața căldurii se bazează în primul rând pe sistemul cardiovascular și pe rinichi; prin urmare, căldura cronică riscă să afecteze predominant aceste două sisteme.

Atunci când sistemul nostru nervos central detectează căldura sufocantă, se activează sistemele de reglare a temperaturii corpului nostru. Vasele de sânge din piele se dilată și sângele cald este direcționat din centrul corpului nostru către suprafață pentru a se răci. Dar acest lucru poate provoca, de asemenea, scăderea tensiunii arteriale, ceea ce poate fi în detrimentul celor care au deja tensiunea arterială scăzută.

Pentru a compensa această scădere a tensiunii arteriale, inima noastră mărește ritmul de circulație a sângelui prin creșterea frecvenței cardiace, solicitând sistemul nostru cardiovascular. Aproximativ jumătate din decesele în exces în timpul valurilor de căldură sunt cauzate de evenimente cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord.

Căldura și deshidratarea ne pot afecta rinichii

Transpirația este principala modalitate prin care corpul nostru se poate răcori. Atunci când este secretată de glandele sudoripare, transpirația se evaporă și ne răcorește pielea - cu excepția cazului în care umiditatea este prea mare pentru ca aceasta să se evapore.

Transpirația ne deshidratează dacă fluidele nu sunt refăcute. Pe măsură ce deshidratarea avansează, rinichii noștri sunt din ce îmn ce mai solicitați. În timp, deshidratarea cronică și stresul termic ar putea duce la afectarea rinichilor și la boli cronice de rinichi.

Oanaliză publicată în The Lancet Planetary Health arată că 15% din peste 21.000 de persoane care au lucrat frecvent în condiții de stres termic au suferit boli sau leziuni renale. S-a constatat că muncitorii din America Centrală, Sri Lanka și Nepal dezvoltă boli renale cronice la vârste relativ fragede.

Căldura duce, de asemenea, la un somn mai slab

Nopțile mai călduroase ne erodează, de asemenea, calitatea somnului, care are un impact asupra tuturor aspectelor legate de sănătatea noastră. Un studiu recent a estimat că pierdem deja o medie de 44 de ore de somn în fiecare an din cauza încălzirii globale și este posibil să pierdem și mai multe ore de somn în anii următori.

Nu în ultimul rând, somnul redus poate duce la slăbirea sistemului nostru imunitar și a sistemului cardiovascular.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE