Mai multe zone din lanțul muntos Caucaz ar putea să nu mai arate niciodată la fel, potrivit unui studiu care a dezvăluit că ghețarii săi au pierdut nu mai puțin de 320 de kilometri pătrați de gheață în ultimele două decenii.
Mai mulți mici ghețari din regiunea Caucazului Mare au dispărut deja complet, mai arată datele studiului. Schimbprile nu sunt măsurate doar de oamenii de știință, ci sunt experimentate și de alpiniști, precum Archil Badriashvili, care călătorește frecvent la altitudini mari.
„Schimbările pot fi deja simțite de noi, se schimbă și anotimpurile. Lunile care erau sigure pentru alpinism, acum nu mai sunt; amenințarea cu avalanșe și căderi de pietre este în creștere.
Am văzut însumi topirea ghețarilor, de exemplu, ghețarul Gergeti, care era uriaș, acum se află într-adevăr într-o stare precară. E sfâșietor să vezi asta. E greu de crezut cât de mult s-a schimbat vremea în 100 de ani, iar dacă lucrurile vor evolua, viitorul va fi sumbru”, a spus el, potrivit Euronews.
De altfel, se spune că schimbările climatice au jucat un rol important în prăbușirea ghețarului din muntele Marmolada din Italia, ucigând 11 persoane, pe 3 iulie. Prăbușirea a coincis cu temperaturi neobișnuit de ridicate.
Incidentul ridică întrebarea dacă o tragedie ca aceasta s-ar putea întâmpla din nou. Potrivit glaciologului Levan Tielidze, ghețarii din Caucaz se micșorează la fiecare nivel, iar unii s-au retras cu mai mult de 4 kilometri.
„Acești ghețari s-au micșorat cu mai mult de 1% în fiecare an, ceea ce înseamnă că unii ghețari ar putea dispărea în câteva decenii și nu în 100 de ani, așa cum se credea anterior.
Ghețarii sunt importanți pentru mediu, ei formează rezerve de apă dulce și hrănesc râurile. Când ghețarii se topesc, versanții muntilor pot deveni instabili, declanșând avalanșă”, a spus Tielidze.
Tragedia care a avut loc în Italia a șocat o lume întreagă, stârnind discuții despre amenințările din ce în ce mai mari cauzate de schimbările climatice. Oamenii de știință cred că problema trebuie abordată imediat și luate consecințe dure.