Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raport: Peste 17.000 de cazuri de abuz asupra copiilor, în 2023

În 2023, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție a înregistrat 17.709 cazuri de abuz asupra copiilor în România.

Dintre acestea, 1.994 au fost abuzuri fizice, 2.240 abuzuri emoționale și 1.504 abuzuri sexuale. Cel mai frecvent tip de abuz a fost neglijarea, cu 11.605 cazuri.

Alte cazuri severe includ exploatarea prin muncă (210), pentru comiterea de infracțiuni (113) și exploatarea sexuală (43).

În același an, Ministerul Public a raportat 766 de cazuri de violență domestică împotriva copiilor, un număr în creștere față de anul anterior (676 cazuri). Din aceste cazuri, 10 au fost clasificate drept omor.

Analiza datelor arată o diferență semnificativă între numărul victimelor de gen feminin și cel al victimelor de gen masculin. Fetele au fost mai des victime ale abuzurilor, cu 9.679 cazuri, comparativ cu 8.030 cazuri înregistrate pentru băieți. Discrepanța este și mai evidentă în cazurile de abuz sexual, unde numărul fetelor victime (1.332) este mult mai mare decât cel al băieților (172).

Consecințele Violenței Domestice asupra Copiilor

Copiii care cresc într-un mediu marcat de violență domestică suferă de diverse probleme de sănătate emoțională și fizică. Aceștia pot dezvolta:

  • Probleme fizice: boli inexplicabile, dezvoltare fizică mai lentă.
  • Probleme emoționale și mentale: anxietate, depresie, sentiment de culpabilitate, frică de abandon.
  • Probleme psihologice: neîncredere în sine, tulburări de învățare, deficit de atenție.
  • Probleme de comportament: agresivitate, pasivitate, enurezis, fugă de acasă, consum de droguri și alcool.
  • Probleme școlare: risc de abandon școlar, scăderi în performanțele școlare.

Cu ocazia Zilei împotriva Violenței asupra Copilului în România, Organizația Salvați Copiii România atrage atenția asupra impactului pe termen lung al violenței domestice asupra dezvoltării copiilor. Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al organizației, subliniază necesitatea unui mediu socio-emoțional sigur pentru copii și importanța demersurilor de prevenire și combatere a violenței domestice, care să includă activități de conștientizare, educație, intervenție și protecție.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE