Roboți care vorbesc, dansează sau cântă, dar și vin fără alcool. Sunt doar câteva dintre invențiile prezentate la Iași, la Euroinvent, cel mai mare salon de inventică din estul Europei.
Timp de 3 zile, sute de participanți din peste 20 de țări își arată proiectele inovative.
Robotul care poate fi folosit pentru copiii cu autism
Robotul Nano a fost inventat de o echipă de cercetători ai Facultății de Inginerie Electrică din Iași. El poate fi folosit în terapia copiilor cu autism.
Are doar 58 de centimetri. Poate să vorbească, să cânte și să meargă.
Potrivit creatorilor, copiii reacționează când văd robotul dansând și devin receptivi la ce se întâmplă în jurul lor. Pe lângă robot, la același stand sunt și alte invenții menite să ajute oamenii cu probleme.
”Avem niște sisteme tip exoschelet, care, împreună cu o parte de electrostimulare vizează recuperarea pacienților cu handicap neuromotor, în special braț-mână. De exemplu, accident vascular celebral. Avem o parte de interfețe creier-calculator, preluăm informații la nivelul sistemului nervos central, de la creier, și o tratăm într-un anumit mod. Obținem comenzi pentru echipamente externe.Gândiți-vă că un pacient paralizat și-ar putea controla o neuroproteză numai cu puterea gândului”, i-a spus Marian Poboroniuc, profesor la Facultatea de Inginerie Electrică reporterului Euronews România Carmen Ciocan.
Tot un robot, dar de data aceasta, care caută persoane dispărute, au făcut și patru studenți de la Facultatea de Mecanică din Iași.
Robotul are o aplicabilitate în căutarea de supraviețuitori, în urma unei posibile avarii. Are puterea de a distruge pereții unei hale dacă este necesar.
Vinul fără alcool
De la roboți, trecem la vinul fără alcool. Licoarea a fost inventată în Croația și este unică în lume, spune inventatorul. Principalul avantaj este dat de faptul că nu are alcool, dar gustul și aroma sunt foarte puternice. Vinul este complet natura, nu are adaos de zaharuri.
O stică de jumătate de litru costă între 22 și 26 de euro, în funcție de țara în care se vinde.
Inventatori de toate vârstele
Din pasiune pentru muzică, știință și robotică, David, un elev în clasa a V-a a venit la salonul de inventică cu propriul robot la care a muncit două luni.
Robotul este compus din două sisteme: cititor extern și robotul în sine. Robotul, având două brațe mobile, care se pot mișca stânga-dreapta, sus-jos pentru a reuși să bată în clape, povestește tânărul inventator.
Teorii din matematică, simplificate
De la aceeași școală vine și Riana, care, alături de alți doi colegi, a vrut să simplifice teoriile învățate la matematică.
Ne-am gândit cum am putea să facem ceva vizual pentru a înțelege mai bine, pentru a-i face pe alții să înțeleagă mai bine această aproximare a distribuției normale din distribuția binomială, explică Riana Corlătan, elevă în clasa a IX-a.
Juriul, care va evalua invențiile, va oferi, pe lângă medalii, și un premiu în valoare de 10 mii de lei.
Anul acesta, la salonul de inventică participă aproximativ 600 de persoane din România, dar și din țări precum Anglia, Taiwan, Irak, Croația, Bulgaria.