Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Produse lactate din România și din alte state UE, obiectul unei investigații "anti-subvenție" în China. Conflict comercial între Beijing și Bruxelles

China lansează o anchetă "anti-subvenție" asupra unor produse lactate din Uniunea Europeană, care ajung pe piața din China. Demersul este văzut ca un răspuns la majorarea tarifelor pentru vehiculele electrice importate din China în UE. Anunțul a fost făcut de Ministerul Comerțului din China, iar această acțiune este privită drept escaladare a conflictului comercial între Bruxelles și Beijing.

Produse lactate din state UE, obiectul unei investigații "anti-subvenție" în China

Ancheta - care a fost solicitată de două grupuri industriale susținute de statul chinez, China Dairy Association şi China Dairy Industry Association, în numele industriei locale de lactate - a fost discutată pe 14 august, în consultările Chinei cu Comisia Europeană, după cum se precizează în comunicatului Ministerului Comerțului din China. Ancheta ar trebui să se încheie în termen de 12 luni, însă există șansa de a fi prelungită pentru încă șase luni, conform Euronews.

Ea va viza subvențiile UE pentru producția de brânză proaspătă și prelucrată, brânză albastră și cu mucegai alte produse din brânză, lapte și smântână. Ministerul chinez spune că vor fi investigate 20 de programe de subvenții din opt state membre: România, Austria, Belgia, Croația, Republica Cehă, Finlanda, Irlanda și Italia. Acestea includ unele programe de subvenții în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) a Uniunii Europene.

"Ministerul chinez al Comerţului a decis să demareze o anchetă antidumping cu privire la anumite produse lactate importate din Uniunea Europeană, începând cu data de 21 august 2024", se arată în comunicatul Ministerului.

Irlanda este cel mai mare exportator de lactate în China. anul trecut, a vândut produse în valoare de 461 milioane de dolari către ţara asiatică.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Olof Gill, spune că "a luat act" de decizia guvernului chinez.

"Comisia Europeană va analiza acum cererea și va urmări procedura foarte îndeaproape, în coordonare cu industria UE și statele membre. Comisia va apăra cu fermitate interesele industriei lactate din UE și a politicii agricole comune și va interveni, după caz, pentru a se asigura că ancheta respectă pe deplin normele relevante ale OMC", a spus Olof Gill, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de Euronews.

Mișcarea de tip "tit-for-tat" vine la mai puțin de 24 de ore după ce Executivul UE a anunțat că va aplica taxe mărite, de până la 36,3%, pentru importurile de vehicule electrice cu baterii fabricate în China (BEV), în urma unei investigații care a durat nouă luni. Investigația respectivă a constatat că Beijingul "pompează" subvenții generoase în întregul său lanț de BEV și oferă companiilor chineze un avantaj "nedrept", ceea ce amenință cu o așa-zisă sufocare a industriei UE, prin scăderea artificială a prețurilor mașinilor electrice în țările din Uniunea Europeană.

În plus, UE investighează și impactul potențial dăunător al subvențiilor chineze pentru producătorii de turbine eoliene și panouri solare asupra industriei blocului comunitar.

Josep Borrell avertizează în privința unei "confruntări sistematice" între Beijing și Bruxelles

Acest conflict este unul mai amplu, pentru că Beijingul a lansat deja în iunie investigații "antidumping" în privința cărnii de porc, a băuturilor alcoolice și a produselor chimice provenite din UE, precum și o investigație privind achizițiile publice de dispozitive medicale.

Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, a declarat că blocul comunitar ar trebui să evite o "confruntare sistematică" cu China, deoarece tensiunile comerciale dintre ambele părți amenință să se extindă.

"Sistemele noastre politice sunt diferite, dar asta nu ar trebui să ducă la o rivalitate sistemică și permanentă. Nu este în interesul nostru. Nu avem niciun interes să lansăm lumea într-un război comercial. Cu toate acestea, este posibil ca acest război comercial (…) să fie inevitabil. Este în logica lucrurilor", a spus Borrell, la evenimentul anual Quo Vadis Europa.

El a mai precizat că interesele Europei nu se vor "potrivi" întotdeauna cu cele ale SUA și a îndemnat blocul comunitar să fie "mai pregătit" să facă lucrurile în felul său.

"Când ei (n.r.: SUA) iau măsuri comerciale împotriva Chinei - pentru că o fac - nu ne întreabă dacă ni se potrivește asta sau nu (n.r.: în Europa). Când interzic importul de mașini chinezești sau pun tarife descurajatoare, ei nu se întreabă unde vor ajunge aceste mașini chinezești care nu vor merge în SUA. Unde vor merge? Pe ce altă piață pot merge? Desigur, pe piața europeană, iar asta creează o problemă de competitivitate pentru industria noastră", a spus Borrell.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE