Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Biden sugerează Israelului să găsească alternative la bombardarea instalațiilor petroliere din Iran

Președintele american Joe Biden a declarat vineri că, dacă ar fi în locul Israelului, ar căuta alternative decât să recurgă la bombardarea câmpurilor petroliere iraniene. De asemenea, liderul de la Washington consideră că Guvernul israelian nu a ajuns la o concluzie privind modul în care va riposta după atacul Iranului, relatează agenția Reuters.

„Israelienii nu au ajuns la o concluzie despre cum vor acționa privind o lovitură. Acest lucru este în discuție. Dacă aș fi în locul lor, m-aș gândi la alternative decât să fie lovite câmpurile petroliere”, a afirmat președintele american, conform sursei citate.

l

Tensiunile dintre Iran și Israel au luat amploare. Guvernul israelian ia în calcul variantele de represalii după atacul cu rachete balistice lansat marți de Teheran, ca ripostă la acțiunea militară a Armatei israeliene în Liban.

De asemenea, Biden a fost întrebat dacă, prin nerecurgerea la diplomație, premierul israelian Benjamin Netanyahu încearcă să influențeze alegerile americane din 5 noiembrie, în care fostul președinte republican Donald Trump se confruntă cu vicepreședintele democrat Kamala Harris.

„Nu știu dacă încearcă să influențeze alegerile, dar nu mă bazez pe asta. Nicio administrație nu a făcut mai mult pentru a ajuta Israelul decât am făcut eu”, a răspuns Biden.

Tensiuni în Orientul Mijlociu după declanșarea războiului Israel-Hamas

Atacul grupării Hamas din 7 octombrie, când 1.200 de oameni au murit, iar aproape 250 au fost luați ostatici, a determinat Israelul să declanșeze un război în Fâșia Gaza împotriva organizației palestiniene. Peste 41.000 de palestinieni au murit din cauza atacurilor israeliene, susține Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas. De asemenea, aproape întreaga populație a Fâșiei Gaza a fost strămutată, ceea ce a provocat o criză alimentară și a condus la acuzații de genocid pe care Israelul le neagă.

Recenta acțiune militară a Israelului în Liban a provocat moartea a sute de persoane, mii de răniți și peste un milion de strămutați. Israelul afirmă că vizează militanții Hezbollah libanezi susținuți de Iran.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE