Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacția NATO, după ce Mircea Geoană a fost acuzat de legături cu Rusia. „Toți angajații NATO trebuie să obțină o autorizație de securitate”

Mircea Geoană a lucrat în cadrul NATO în funcția secretar general adjunct după ce a obţinut în prealabil o autorizaţie de securitate de la autorităţile naţionale, așa cum prevăd regulamentele, este reacția oficială a reprezentanților Organizației Nord-Atlantice, la solicitarea Euronews România.

În prezent candidat independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană a fost acuzat de legături cu Rusia, după ce o investigație realizată de o organizație media internațională a scos la iveală că un apropiat al său ar fi avut legături de afaceri cu un oligarh rus.

„Domnul Geoană a ocupat funcția de secretar general adjunct al NATO din octombrie 2019 până în septembrie 2024. Toți angajații NATO trebuie să obțină o autorizație de securitate de la autoritățile lor naționale pentru a-și putea prelua atribuțiile în cadrul organizației, iar dl Geoană a făcut acest lucru.

În perioada în care a fost secretar general adjunct al NATO, dl Geoană a lucrat în mod consecvent în sprijinul Alianței transatlantice și în apărarea valorilor democratice ale NATO”, este răspunsul NATO, la solicitarea Euronews România.

La începutul lunii septembrie, Mircea Geoană a demisionat din funcția de secretar general adjunct al NATO pentru a putea candida la președinția României ca independent.

Jurnalistul Context.ro, Attila Biro, unul dintre semnatarii investigației de presă care susține că fostul șef de campanie al lui Mircea Geoană ar avea afaceri cu un propagandist rus, a răspuns acuzațiilor candidatului la prezidențiale. Biro spune că Mircea Geoană, care a insinuat, citând presa, că jurnalistul ar fi implicat în tentativele de asasinare a procurorului general al Bulgariei, s-a folosit de un fake news.

O investigaţie jurnalistică a organizaţiei internaţionale The Organized Crime and Corruption Reporting Project a scos la iveală că Rareș Mănescu, unul dintre coordonatorii campaniei lui Geoană, are legături cu un om de afaceri rus şi propagandist al Moscovei, care a călătorit în Crimeea de cel puţin 10 ori după anexarea ilegală din 2014.

Potrivit anchetei jurnalistice, Rareş Mănescu este acuzat c-a înfiinţat o firmă cu afaceristul rus Aleksei Kozlov, în timp ce conducea mişcarea premergătoare campaniei lui Geoană, pe când acesta era încă adjunct la NATO. Autorii investigației au susținut că există o serie de ramificaţii care duc chiar la un mercenar care a luptat în Donbas de partea Rusiei.

Mircea Geoană a declarat joi că s-a adresat instituţiilor statului român, precum şi structurilor aliate pentru a investiga ceea ce el consideră a fi o „operațiune de kompromat” care ar fi „manualul de operare al FSB”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE