Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Biden spune că nu-l interesează amenințările lui Putin. Decizia luată alături de premierul britanic referitoare la lovirea Rusiei cu rachete

Președintele SUA, Joe Biden și premierul britanic, Keir Starmer, s-au întâlnit la Washington pentru a discuta despre eventualitatea ridicării restricțiilor ucrainenilor de a folosi rachete occidentale cu rază lungă, în special cele britanice Storm Shadow sau cele americane ATACMS, asupra țintelor militare de pe teritoriul Rusiei.

Însă deși unii se așteptau ca cei doi lideri să le dea acordul ucrainenilor, acest lucru nu s-a întâmplat. De fapt, ar fi un fel de amânare a deciziei pe această temă, dar care vine în contextul în care Vladimir Putin a amenințat că o astfel de mișcare ar însemna „un război direct cu Rusia pentru Statele Unite și țările occidentale.”

Biden spune că nu-l interesează ce spune Putin

„Nu mă gândesc prea mult la Vladimir Putin”, a spus Biden, încercând să minimizeze aceste amenințări ale președintelui rus. Despre aceste amenințări, un fost consilier al liderului de la Kremlin a spus că Rusia ar putea lovi cu rachete aerodromurile din țările NATO, în care sunt bazate avioane de luptă F-16, precum cele din România sau Polonia.

Washingtonul rămâne ferm în sprijinul oferit Ucrainei, dar reticent în ceea ce privește ridicarea restricțiilor impuse Kievului. Statele Unite ale Americii sunt hotărâte să ajute Kievul să se apere, dă asigurări președintele Joe Biden. Doar că, deocamdată, Washingtonul nu a luat o decizie despre care Volodimir Zelenski spune că este crucială.

„Statele Unite ale Americii sunt angajate în a rămâne alături de Ucraina și în a ajuta Ucraina să se apere de atacurile agresive ale Rusiei. Un lucru e clar, Putin nu va câștiga acest război. Poporul ucrainean va învinge", a spus Biden.

Britanicii au oferit deja Kievului rachete Storm Shadow, care pot lovi ținte aflate la 250 de kilometri distanță.

Keir Starmer, premierul Marii Britanii: „Am avut o discuție lungă și productivă pe marginea mai multor fronturi, inclusiv cel din Ucraina, așa cum v-ați așteptat, cel din Orientul Mijlociu și cel Indo-Pacific. Am avut discuții strategice despre decizii tactice."

Reporter: „Nu credeți că se creează impresia că sunteți intimidat de Putin, care a amenințat NATO cu un război?”

Keir Starmer, premierul Marii Britanii: „Există un singur motiv pentru care avem aceste discuții, și anume că Putin a invadat în mod ilegal Ucraina. Cel mai rapid mod de a rezolva această problemă ține, în mod evident, de ceea ce face Putin, pentru că el trebuie să pună capăt la tot ce se întâmplă. Cred că următoarele câteva săptămâni și luni ar putea fi cruciale. Foarte, foarte important este să sprijinim Ucraina în acest război vital al libertății”.

Ucrainenii au deja rachete occidentale cu rază lungă de acțiune

Doi oficiali americani, sub protecția anonimatului, au spus că ei cred că Starmer cere aprobarea lui Biden pentru a permite Ucrainei să folosească rachetele Storm Shadow, deoarece unele dintre componentele lor sunt fabricate în America.

Reticența acestor lideri este argumentată. Președintele rus Vladimir Putin a amenințat Statele Unite și țările europene că vor fi în război direct cu Rusia, în cazul în care vor livra Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte de pe teritoriul rusesc.

Exact același aspect a fost subliniat și de ambasadorul Moscovei, care a spus Consiliului de Securitate al SUA că NATO va fi în „război direct” cu Rusia dacă s-ar acorda această permisiune.

„În acest caz, va trebui, după cum bine înțelegeți, să luăm deciziile adecvate, cu toate consecințele pe care le-ar suporta agresorii occidentali. Nu vorbim aici despre un joc. Realitatea e că NATO va fi parte directă a ostilităților împotriva unei puteri nucleare. Cred că nu ar trebui să uitați de asta”, a spus Vasily Nebenzya.

Aceste afirmații au făcut chiar să apară titluri precum „Putin și-a trasat linia roșie”, așa cum a scris pe prima pagină publicația rusă Comersant.

Volodimir Zelenski insistă că soarta războiului depinde foarte mult de renunțarea la această interdicție.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „La întâlnirile cu ușile închise importante, le spunem partenerilor că avem nevoie de apărare aeriană și este foarte, foarte dificil când, de fiecare dată, auzim același răspuns: lucrăm în această privință. Rachetele rusești și Shahed-urile furnizate de Iran, din păcate, funcționează. Ele lucrează pe cerul nostru și împotriva poporului nostru.

Putin nu are nevoie de permisiuni sau aprobări pentru a lovi cu arme cu rază lungă de acțiune. Când auzim că noi rachete din Iran au sosit în Rusia, este același rău pe care aliații au trebuit să-l doboare pe cerul din Orientul Mijlociu. Dacă aliații doboară împreună rachete și drone pe cerul Orientului Mijlociu, de ce nu există o decizie similară de a doborî împreună rachetele rusești și dronele iraniene deasupra Ucrainei?”

SUA, Marea Britanie și Franța au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune, cu condiția ca ele să nu fie folosite în atacuri comise mai departe de zona de graniță ruso-ucraineană. Astfel, Kievul a folosit doar drone de producție locală în atacuri asupra unor unități militare sau rafinării din Rusia.

Iar în timp ce Ucraina este susținută de NATO și Occident, Moscova beneficiază de sprijinul oferit de regimuri totalitare, precum cel din Coreea de Nord sau din Iran.

Secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse și fost ministru al Apărării, Serghei Șoigu, a mers în Coreea de Nord. Presa controlată de regimul de la Phenian a publicat poze în care oficialul rus apare alături de Kim Jong Un.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE