Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski vrea pace justă, fără cedări de teritorii. Lideri occidentali au mers în Kiev, în timp ce Rusia anunță o contraofensivă în Kursk

O pace justă nu presupune compromisuri, a declarat Volodimir Zelenski. Liderul de la Kiev susține că nu va accepta să cedeze teritorii Rusiei pentru a încheia războiul care a intrat deja în al treilea an.

Declarațiile au fost făcute la Kiev, în timpul summitului Platformei Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014.

Între timp, situația de pe front rămâne complicată. Iar Moscova anunță că a început o contraofensivă în Kursk, acolo unde acum o lună a intrat armata ucraineană.

Volodimir Zelenski a spus că un conflict înghețat nu este o soluție. Moscova a ocupat 20 la sută din teritoriul Ucrainei. În septembrie 2022, Moscova a anexat alte patru regiuni ucrainene: Doneţk şi Lugansk în est și Zaporojie şi Herson, în sud.

Zelenski: Noi toți avem nevoie de securitate

”O pace justă nu are alternative. Nici vorbă de conflicte înghețate. Nici vorbă de oameni lăsați în captivitate. Nici vorbă de represiuni care să fie uitate și, aparent, iertate de întreaga lume. Noi toți depunem eforturi pentru a ajunge la pace. Noi toți avem nevoie de securitate. Iată de ce, noi toți trebuie să muncim împreună pentru a duce Ucraina mai aproape de victorie, mai aproape de o pace care să fie de durată. Sunt sigur că putem ajunge la pace, la o pace justă și de durată.”, spune Volodimir Zelenski.

Nu doar partenerii occidentali insistă ca armata rusă se se retragă din teritoriile ocupate. Într-un mesaj neașteptat, președintele turc a declarat că Rusia ar trebui să returneze Ucrainei controlul asupra peninsulei Crimeea.

Recep Tayyip Erdogan este considerat un apropiat al liderului de la Kremlin. Turcia menţine relaţii amiabile cu Moscova şi nu a aderat la sancţiunile impuse de SUA şi Uniunea Europeană.

La Kiev au mers și miniștrii de externe din Statele Unite ale Americii și din Marea Britanie, țări care susțin puternic Kievul în efortul de a rezista invaziei ruse.

”Suntem aici împreună ca parteneri pentru a asculta, pentru a face schimb dei idei și pentru a continua să planificăm calea care trebuie să o urmăm. Sper să fie foarte clar că există un angajament de durată față de Ucraina și față de poporul ucrainean.”, susține Antony Blinken, secretarul de stat american.

În perioada următoare, premierul britanic va merge la Washington, unde se va întâlni cu președintele Joe Biden la Casa Albă.

Oficialii ar urma să discute și despre cererea Ucrainei de a primi permisiunea să folosească arme occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a ataca în Rusia. Kremlinul a ameninţat deja că va da „un răspuns adecvat” dacă Statele Unite permit Ucrainei să lovească adânc în interiorul Rusiei cu rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune.

Între timp, armata rusă a anunțat că a început o contraofensivă semnificativă împotriva trupelor ucrainene care au pătruns în regiunea Kursk, luna trecută. Mai mult, Moscova susține că a recuperat o parte din teritoriul care până acum, a fost controlat de soldați ucraineni. Lupte grele se duc și în jurul orașului ucrainean Pokrovsk, un important nod logistic pentru armata Kievului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE