Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Rusia va lovi aerodromuri din țări NATO", precum România și Polonia. Un fost consilier al lui Putin analizează scenariul ridicării restricțiilor pentru Ucraina

Vladimir Putin a spus deja ce va urma dacă Ucrainei îi va fi permisă utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei. Liderul de la Kremlin susține că NATO va fi implicată direct în război, așa că rușii vor trebui să reacționeze.

„Rusia va lovi aerodromuri din țări NATO", precum România și Polonia

Totul vine după ce SUA și Marea Britanie discută despre ridicarea restricțiilor ca ucrainenii să folosească rachetele Storm Shadow pentru a lovi ținte militare din Rusia. În acest context, un fost consilier al lui Vladimir Putin, Serghei Markov, a spus ce ar urma să facă rușii.

„Rusia va lovi aerodromurile în care sunt bazate F-16”, a spus Serghei Markov, citat de publicația Ukdefencejournal. El a fost întrebat dacă asta ar însemna lovituri asupra statelor NATO cele mai apropiate de Ucraina, precum România și Polonia, iar răspunsul său a fost „Da.”

Recent, Vladimir Putin a spus că, deși i s-ar da permisiunea să lovească Rusia cu rachete occidentale, Ucraina nu ar putea să o facă fără ajutorul direct al militarilor NATO. Iar asta ar însemna, după cum spune el, implicarea directă a țărilor NATO în război.

Numai că lumea se întreabă de ce Rusia folosește deja rachete ale aliaților ei, de proveniență nord-coreeană și iraniană, iar Ucraina nu ar avea voie să folosească rachete ale aliaților. Evident că este o întrebare căreia rușii nu au reușit să-i ofere un răspuns logic.

Astfel, decizia liderilor occidentali, de a permite ucrainenilor să utilizeze aceste rachete, ar fi luată în oglindă cu acțiunile întreprinse deja de Rusia, care se aprovizionează de mai mult timp cu astfel de rachete și le utilizează intens pe teritoriul ucrainean.

Oficialii din armata ucraineană spun însă de mult timp că aceste afirmații ale rușilor sunt blufuri și că nu ar duce la niciun fel de escaladare, oricât de dure ar părea. De exemplu, deși ucrainenii au pătruns în zona rusă Kursk, începând cu 6 august, rușii nu au utilizat armele nucleare, deși doctrina de apărare a Rusiei spune clar că există posibilitatea utilizării acestor arme dacă teritoriul le este încălcat.

De-a lungul acestui război, regimul lui Putin a lansat mai multe avertismente, pe care însă nu le-a pus în practică și care au început chiar de la primele ajutoare acordate de occidentali ucrainenilor. Deși Putin a avertizat ca nu cumva aceste ajutoare să ajungă în Ucraina, ele au ajuns și continuă să ajungă.

Majoritatea experților spun că Putin este conștient că armata sa, deja decimată pe câmpul de luptă din Ucraina, nu ar face față unui război cu NATO, în principal din cauza diferenței foarte mari de tehnologie și calitate în ceea ce privește armamentul. Drept dovadă stau atacurile cu acele rachete nord-coreene, care fie sunt interceptate imediat de apărarea aeriană, fie explodează în aer sau se defectează, așa cum s-a observat de multe ori în atacurile rușilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE